Studiu: Valurile de căldură vor provoca moartea a peste 150.000 de europeni până în 2100

Numărul europenilor care își vor pierde viața din cauza dezastrelor climatice va crește de 50 de ori până la sfârșitul secolului, vremea extremă urmând să provoace moartea a peste 150.000 de oameni anual până în 2100 dacă nu se face nimic pentru combaterea schimbării climatice, apreciază oamenii de știință într-un nou studiu dat publicității vineri, relatează Reuters și AFP.
Romania TV
05 aug. 2017, 08:19
Studiu: Valurile de căldură vor provoca moartea a peste 150.000 de europeni până în 2100

Într-un studiu publicat în revista The Lancet Planetary Health, oamenii de știință susțin că cercetările lor arată că schimbarea climatică este o povară tot mai mare asupra societății, existând probabilitatea ca doi din trei europeni să fie afectați, dacă emisiile de gaze cu efect de seră și evenimentele climatice severe nu sunt controlate.

Predicțiile, bazate pe presupunerea că nu vor exista reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră și nici ameliorări ale politicilor pentru reducerea impactului evenimentelor climatice extreme, arată că numărul deceselor legate de vreme în Europa vor crește de la 3.000 pe an în perioada dintre 1981 și 2010, la 152.000 pe an în perioada 2071-2100.

„Schimbarea climatică este una dintre cele mai mari amenințări globale pentru sănătatea umană în secolul al XXI-lea, iar pericolul pentru societate va fi tot mai legat de riscuri legate de vreme”, a spus Giovanni Forzieri, din cadrul Centrului pentru cercetare comună al Comisiei Europene din Italia, implicat și el în coordonarea studiului.

El a spus că dacă „încălzirea globală nu este redusă de urgență”, în jur de 350 de milioane de europeni ar putea fi expuși la extreme climatice dăunătoare anual până la sfârșitul secolului.

Studiul a analizat efectele a șapte dintre cele mai dăunătoare tipuri de dezastre legate de vreme — valuri de căldură, valuri de frig, incendii de pădure, secete, inundații provocate de ieșirea râurilor din albie sau în zonele de coastă și furtuni însoțite de vânturi puternice — în 28 de țări ale UE, plus Elveția, Norvegia și Islanda.

Cercetătorii au analizat efectele dezastrelor între 1981 și 2010 pentru a estima vulnerabilitatea populației, apoi au combinat datele cu modele privind modul în care ar putea avansa schimbarea climatică și respectiv modul în care populația va crește și va migra.

Descoperirile lor sugerează că valurile de căldură vor fi cele mai letale dezastre legate de vreme și ar putea provoca 99% din toate decesele legate de vreme din Europa — în creștere de la 2.700 morți pe an între 1981 și 2010 și până la 151.500 morți pe an în perioada 2071-2100.

Rezultatele mai prognozează și o creștere substanțială a numărului de morți provocat de inundațiile în zonele de coastă, de la șase morți pe an la începutul secolului, până la 233 pe an la sfârșitul lui.

Cercetătorii spun că schimbarea climatică va fi principalul factor determinant al acestei evoluții, reprezentând 90% din risc, în timp ce creșterea populației, migrația și urbanizarea vor reprezenta 10% din risc.

Paul Wilkinson, profesor la Școala de igienă și medicină tropicală din Londra, care nu a fost implicat în studiu, a spus că concluziile acestuia sunt îngrijorătoare.

„Încălzirea globală ar putea duce la un impact asupra oamenilor care crește rapid dacă nu se iau măsuri rapide de adaptare, cu o creștere accentuată a riscului de mortalitate din cauza căldurii extreme”, a spus el.

Concluziile studiului „dau și mai multă greutate argumentelor puternice pentru accelerarea acțiunilor” pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, încetinirea schimbării climatice și protejarea sănătății populației, a mai spus Wilkinson.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Locurile din România în care poți găsi aur. Zonele în care metalul prețios poate fi descoperit în râuri
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
Playtech.ro
Ce nu ai voie să lipeşti pe parbrizul maşinii? Scrie clar în Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Moscova sub teroare. Atac de proporții
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică