STUDIU: Variaţiile genetice pot avea un rol important la nivelul educaţiei, însă factorii de mediu sunt determinanţi

Un amplu studiu internațional a identificat 74 de variații genetice asociate cu nivelul de educație, un număr încă foarte scăzut față de dimensiunea fenomenului, potrivit unei echipe multidisciplinare formate din 253 de cercetători care au publicat un studiu pe această temă în revista 'Nature', informează agenția France Presse.
Alina Costache
12 mai 2016, 14:05
STUDIU: Variaţiile genetice pot avea un rol important la nivelul educaţiei, însă factorii de mediu sunt determinanţi

Un studiu anterior efectuat pe 100.000 de persoane, publicat în anul 2013, a contribuit la evidențierea a trei variante genetice asociate statistic numărului de ani de studiu realizat de un individ.

Noua cercetare a fost făcută pe un eșantion de aproape 300.000 de persoane de origine europeană din 15 țări din întreaga lume. Acesta este unul dintre cele mai mari studii genetice de până acum, notează AFP.

„De data aceasta, pentru că eșantionul nostru a fost mult mai mare, am fost capabili să identificăm mai multe variații genetice asociate cu nivelul de educație”, a declarat Daniel Benjamin, de la Universitatea din California de Sud (USC ) din Los Angeles.

Influența acestor 74 de variante genetice luate împreună (inclusiv 3 identificate anterior de către aceiași cercetători) este „foarte mică”. Aceasta explică doar 0,43 la sută dintre diferențele nivelului de educație dintre indivizi, au relevat cercetătorii.

Pentru variația genetică cu cel mai mare impact, diferența între persoanele care nu sunt purtătoare și cele care le-au moștenit de la ambii părinți „anunță, în medie, aproximativ nouă săptămâni de școală în plus”, a spus Daniel Benjamin.

Cu toate acestea, studii anterioare, inclusiv pe gemeni, au estimat că cel puțin 20 la sută de variațiile dintre indivizi în ceea ce privește reușita școlară se pot datora unor factori genetici.

„Acest lucru înseamnă că trebuie să existe cel puțin mii de variații genetice care influențează nivelul de educație, dar și că majoritatea nu au fost încă detectate”, a spus profesorul de economie.

Rolul geneticii în reușita școlară este un subiect delicat iar cercetătorii avansează cu precauție, preocupați de faptul că studiul lor ar putea să fie înțeles greșit.

Daniel Benjamin a și avertizat „împotriva oricărei utilizări simpliste” a rezultatelor studiului, care ar putea consta în a vorbi despre așa-numite „gene pentru educație”, ceea ce ar fi „complet înșelător”. Reușita școlară depinde în primul rând de factori de mediu, a subliniat Benjamin.

Dar, acest tip de cercetare „este util pentru că putem învăța multe lucruri prin studierea efectelor combinate ale variațiilor genetice luate împreună”, a spus el.

Mai multe tipuri de mutații genetice asociate cu nivelul de educație au o influență asupra dezvoltării creierului, în special înainte de naștere.

„Micile diferențe genetice pe care le-am găsit, ne-ar putea ajuta să înțelegem de ce unii oameni sunt mai susceptibili să aibă un declin cognitiv timpuriu”, a relevat Peter Visscher, profesor la Queensland Brain Institute (Australia) și coautor al studiului, mai notează AFP

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă