STUDIU Vizierele de protecţie nu sunt eficiente. Experiment video

Un studiu american de dată recentă arată că vizierele din plastic nu împiedică răspândirea noului coronavirus, măştile fiind în continuare o metodă de prevenirii a infectării cu noul coronavirus mult mai eficientă, potrivit Daily Mail.

RomaniaTV.net
23 sept. 2020, 15:37
STUDIU Vizierele de protecţie nu sunt eficiente. Experiment video

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că vizierele permit trecerea a până la 100% din picăturile de salivă mai mici de 5 micrometri eliberate în aer atunci când vorbim sau respirăm. Cercetătorii au făcut o simulare pe calculator, în urma căreia au observat faptul că picăturile mai mari, de aproximativ 50 de micrometri, ajung în aer în proporţie de 50%.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că vizierele funcţionează în prevenirea răspândirii coronavirusului dacă este folosită în combinaţie cu alte măsuri similare, precum purtatul unei măşti, distanţarea socială şi spălatul frecvent pe mâini. Vizierele nu acoperă complet faţa, astfel că picăturile Flugge eliberate prin gură sau pe nas pot scăpa relativ uşor.

Citeşte şi Anchetă în Slatina după ce unui pacient i-a fost amputat piciorul. Medicii nu l-au tratat de teama COVID

Acest studiu vine ca o completare a unei cercetări realizate la Florida Atlantic University şi publicată la începutul lunii septembrie, care arată acelaşi lucru, şi anume că vizierele nu sunt eficiente în oprirea răspândirii noului virus. În acel studiu, oamenii de ştiinţă au introdus substanţe fluorescente în picăturile de salivă pentru a urmări răspândirea acestora. Vizierele au reuşit să oprească mişcarea iniţială a acelor picături, însă alte particule s-au răspândit în jurul vizierelor şi au reuşit să scape.

Unul dintre oamenii de ştiinţă care au participat la studiu a spus că, potrivit observaţiilor sale, vizierele au reuşit să blocheze doar mişcarea iniţială a particulelor, însă altele au reuşit să treacă de ele cu relativă uşurinţă.

Cercetarea a arătat că măştile faciale sunt mult mai eficiente decât vizierele. Acestea din urmă sunt purtate des de personalul medical, însă întotdeauna în combinaţie cu o mască de protecţie.