SUA ameninţă Rusia cu sancţiuni fără precedent în cazul invadării Ucrainei

Republicanii pledează în favoarea unor măsuri care să prevină o invazie, în timp ce democraţii vor să menţină aceste sancţiuni ca pe o sabie a lui Damocles, care să cadă în cazul unui atac rus în Ucraina.

31 ian. 2022, 07:01
SUA ameninţă Rusia cu sancţiuni fără precedent în cazul invadării Ucrainei

Congresul SUA se apropie de un acord asupra unui proiect de lege care prevede impunerea unor noi sancţiuni economice Rusiei, anunţă duminică influentul senator democrat Bob Mendez, care ameninţă Moscova cu ”consecinţe grave” în cazul în care invadează Ucraina, relatează AFP.

”Suntem la un metru de finiş şi sper să reuşim”, a răspuns preşedintele Comisiei Afacerilor Externe din cadrul Senatului, întrebat la CNN despre negocieri între democraţi şi republicani în vederea deciderii unor noi sancţiuni vizând Moscova.

”Este de netăgăduit că există o hotărâre incredibilă în cele două partide de a susţine Ucraina (…) şi ca Rusia să suporte consecinţe grave în cazul unei invazii”, subliniază el.

Criza din Ucraina. Germania trimite avioane de luptă în România, ruşii trimit rezerve de sânge la graniţa cu Ucraina
”Nu putem să avem un nou Munchen”, a mai declarat Bob Menendez, referindu-se la Conferinţa şi la Acordurile don 1938 între regmul nazist al lui Adolf Hitler, Regatul Unit şi Franţa, care nu au permis evitarea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.
Senatorul republican Jim Risch, intervievat de CNN, susţine declaraţiile alesului democrat. El afirmă că cele două partide au lucrat ”24 de ore din 24 în ultimele zile” pentru a ajunge la un consens.

În pofida aparentei lor unităţi pe tema oportunităţii impunerii unor sancţiuni Rusiei, republicanii şi democraţii sunt, în schimb, mai împărţiţi pe tema intrării în vigoare a acestor sancţiuni.

Republicanii pledează în favoarea unor măsuri care să prevină o invazie, în timp ce democraţii vor să menţină aceste sancţiuni ca pe o sabie a lui Damocles, care să cadă în cazul unui atac rus în Ucraina.

Bob Menendez afirmă însă că unele dintre aceste sancţiuni pot intra în vigoare iniţial, ”din cauza a ceea Rusia a făcut deja”, referindu-se la atacuri cibernetice în Ucraina şi la ”campania de subminare a Guverului ucrainean pe plan internaţional”.

Joe Biden a declarat că va trimite în curând „un număr mic” de soldaţi în Europa de Est
Însă, subliniază el, ”sancţiuni devastatoare care să strivească Rusia vor interveni atunci când (Vladimir Putin) va invada”.

Preşedintele rus Vladimir Putin este necesar ”să plătească un preţ devastator” dacă alege războiul şi nu diplomaţie, consideră, la rândul său, Jim Risch.

Rusia a desfăşurat sute de mii de militari la frontiera cu Ucraina, alimentând temeri cu privire la o invazie a acestei foste republici sovietice.

Guvernul rus neagă orice plan în acest sens, însă insistă să ceară garanţii în scris cu prvire la securitatea Rusiei, inclusiv angajamentul ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO.

Rusia vrea relaţii ”respectuoase” cu SUA, afirmă Lavrov

Moscova vrea relaţii ”respectuoase” cu Washingtonul, declară duminică ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care subliniază că pentru Rusia este important să obţină garanţii concrete ale securităţii ruse, relatează AFP.
Rusia şi Occidentul se sfâşie de săptămâni de zile pe tema Ucrainei, iar Moscova este acuzată de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera ucraineană, în vederea unei invazii.

Rusia dezminte însă orice plan în acest sens şi cere oprirea extinderii NATO la frontierele ruse şi un refuz al unei aderări a Ucrainei.

”Noi vrem bune relaţii, echitabile, de respect reciproc şi egale cu Statele Unite, la fel ca şi cu orice altă ţară din lume”, declară Serghei Lavrov într-un interviu acordat televiziunii ruse. El subliniază totodată că Rusia ”nu vrea să rămână într-o poziţie în care securitatea (sa) este încălcată cu regularitate”.

”De fiecare dată se dovedeşte că linia (statelor NATO) trebuie să se deplaseze şi mai mult către est. Acum ea s-a apropiat deja de Ucraina”, denunţă el.

Şeful diplomaţiei ruse avertizează că o aderare a Ucrainei la NATO ar putea aduce o atingere gravă relaţiilor Occidentului cu Rusia.

Moscova va continua, astfel să caute ”nu doar să obţină asigurări, angajamente politice pe hârtie, ci şi garanţii constrângătoare juridic” care să ţină cont de ”interesele legitime” ale Rusiei.

El anunţă Moscova urmează să trimit în curând atât NATO, cât şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ”o cerere ofcială care să le îndemne să precizeze cum intenţonează să pună în aplicare angajamentul de a nu-şi consolida securitatea în detrimentul securităţii altora”.

Şeful Consiliului rus de Securitate Nikolai Patruşev dă asigurări tot duminică, la rândul său, că Moscova nu ameninţă Ucraina.

”Noi nu vrem războiul. Şi nu avem nevoie deloc de el. Iar cei care îl impun, şi anume occidentalii, îşi urmează propriile planuri egoiste”, declară el, citat de agenţiile ruse de presă.

În pofida dezminţirilor Rusiei, Ucraina a îndemnat sâmbătă Occidentul să rămână ”ferm” faţă de Moscova.

Mai multe state membre NATO, inclusiv Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa, au anunţat că trimit trupe suplomentare în Europa de Est.

Ucraina îndeamnă Occidentul la ”vigilenţă şi fermitate” în negocierile cu Rusia

Autorităţile ucrainene îndeamnă Occidentul să dea dovadă de ”vigilenţă şi fermitate” în negocierile cu Rusia, pe care o acuză de comasarea a zeci de militari la frontiera acestei foste republici sovietice în vederea unei invazii, relatează AFP.

Rusia dezminte orice plan în acest sens, însă cere garanţii privind securitatea rusă – inclusiv o respingere a aderării Ucraineila NATO -, o revendicare respinsă de către Statele Unite şi NATO în răspunsuri scrise adresate Moscovei, însă calea diplomatică rămâne deschisă pentru moment.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a ”sublinat importanţa de a fi vigilent şi ferm în contacte cu Rusia” într-o convorbire la telefon sâmbătă cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, anunţă într-un comunicat diplomaţia ucraineană.
Kuleba a îndemnat la ”promovarea unei soluţii poltice şi diplomatice” a crizei ruso-occidentale în centrul căreia se află Ucraina, în contextul în care tensiunile au atins cel mai înalt nivel.
Potrivit Kievului, cei doi miniştri au subliniat importanţa ”abţinerii de la măsuri susceptibile să alimenteze anxietatea” în societatea ucraineană şi care ”să compromită stabilitatea financiară” a Ucrainei, una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Dmitro Kuleba a notat că Franţa nu a evacuat familiile diplomaţilor prezenţi în Ucraina, spre deosebire de mai multe ţări, între care şi Statele Unite, o decizie criticată ca prematură de către Kiev.

Jean-Yves Le Drian urmează să efectueze o vizită în Ucraina, împreună cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock în perioada 7-8 februarie.

Ei urmează să ducă pe linia frontului cu separatişti proruşi, în estul ţării, potrivit Kievului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat vneri pe occidentali să nu semene ”panică” din cauza comasării trupelor ruse la frontieră.