SUA au anunţat că nu vor avea o ripostă militară directă, dacă Rusia atacă Ucraina. Cum va reacţiona Casa Albă în cazul unui război în estul României

Statele Unite, pe lângă sancţiunile economice, sunt pregătite să-şi sporească prezenţa militară în Europa de Est dacă Rusia atacă Ucraina, a declarat luni un înalt oficial de la Casa Albă.

06 dec. 2021, 22:29
SUA au anunţat că nu vor avea o ripostă militară directă, dacă Rusia atacă Ucraina. Cum va reacţiona Casa Albă în cazul unui război în estul României

”Dacă Putin face o mutare, ar exista o cerere crescută din partea aliaţilor noştri din Europa de Est pentru mai multe trupe, capacităţi şi exerciţii şi SUA ar răspunde favorabil”, a indicat sursa citată, în ajunul unei întrevederi mult aşteptate între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin.

Oficialul a precizat însă că o ripostă militară americană directă, în cazul unui atac împotriva Ucrainei, nu este luată în considerare în prezent.

SUA nu caută să se afle într-o poziţie în care utilizarea directă a forţelor americane ar fi în centrul gândirii noastre”, a precizat sursa citată.

Citeşte şi Ministrul Apărării de la Kiev a declarat în Parlament că Rusia ar putea invada Ucraina, luna viitoare. Moscova a trimis deja aproape 100.000 de soldaţi la graniţă

Washingtonul intenţionează să acorde prioritate, în cazul unei invazii a Ucrainei, ”unei combinaţii” de mai multe elemente: ”sprijin pentru armata ucraineană”, ”sancţiuni economice puternice” şi ”o creştere substanţială a sprijinului şi a capacităţilor pe lângă aliaţii noştri în cadrul NATO”.

Kremlinul a declarat luni că nu se aşteaptă la cine ştie ce ‘progrese’ în urma întrevederii online între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden, prevăzută să aibă loc marţi, într-un moment de vârf al tensiunilor între Moscova şi Washington, notează France Presse şi Interfax, preluate de Agerpres.

În cadrul discuţiei de marţi, preşedintele Joe Biden îl va avertiza pe Vladimir Putin în privinţa unor consecinţe economice grave dacă Rusia va ataca Ucraina, a declarat luni un înalt oficial al administraţiei americane, citat de Reuters.

Citeşte şi România şi Ucraina se simt ameninţate de Rusia. Ambele ţări fac presiuni la NATO pentru suplimentarea trupelor la Marea Neagră