SUA au impus sancţiuni împotriva unei reţele de finanţare a Gardienilor Revoluţiei

Statele Unite au anunţat joi sancţiuni pentru o reţea de finanţare a Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran, prin transferuri de valută între Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Iran.

10 mai 2018, 19:10
SUA au impus sancţiuni împotriva unei reţele de finanţare a Gardienilor Revoluţiei

Aceste sancţiuni, impuse în coordonare cu autorităţile din EAU, sunt primele începând de marţi, zi în care preşedintele american, Donald Trump, a anunţat retragerea ţării sale din acordul nuclear cu Iranul.

Sancţiunile vizează trei entităţi şi şase iranieni acuzaţi de apartenenţă la „o vastă reţea de schimb valutar care a furnizat şi transferat milioane de dolari către Forţa Qods a Gardienilor Revoluţiei”, a precizat Departamentul Trezoreriei din SUA.

Banii au fost utilizaţi pentru finanţarea „activităţilor maligne” ale Forţei Qods, o unitate de elită însărcinată cu operaţiunile externe, şi a grupărilor regionale partenere ale acesteia, potrivit Agerpres.

„Vrem să tăiem fluxurile de venit pentru Gardienii Revoluţiei, indiferent de sursa şi destinaţia lor”, a afirmat, într-un comunicat, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care a mulţumit EAU „pentru strânsa lor colaborare”.

Emiratele Arabe Unite, stat aliat regional al Washingtonului, au salutat decizia lui Donald Trump de a se retrage din acordul nuclear semnat cu Teheranul în 2015, deşi emiratul Dubai, membru al federaţiei, întreţine legături comerciale şi financiare solide cu Iranul.