SUA îşi bat „recordul” de infectări zilnice cu covid-19 şi înregistrează peste 200.000 de cazuri în 24 de ore

Statele Unite şi-au bătut ”recordul” zilnic de infecţii cu noul coronavirus şi au înregistrat 201.961 de cazuri de covid-19 în ultimele 24 de ore, potrivit Universităţii Johns Hopkins, relatează AFP.

RomaniaTV.net
11 nov. 2020, 09:18
SUA îşi bat „recordul” de infectări zilnice cu covid-19 şi înregistrează peste 200.000 de cazuri în 24 de ore

Prima putere economică mondială – care a depăşit pragul de zece milioane de cazuri de covid-19 – este cea mai îndoliată de pandemie, cu aproape 240.000 de morţi.

„Recordul” înregistrat marţi intervine după centralizarea datelor din weekend, însă reflectă o tendinţă de accelerare a epidemiei în Statele Unite.

Numărul infecţiilor zilnice cu covid-19 depşeşte cu regularitate, de o săptămână, 100.000 de cazuri, un nivel pe care Statele Unite nu l-au mai atins. În prezent, cea mai gravă situaţie se înregistrează în Nordul american şi în Midwest.

Statele Unite cer ca investigaţia internaţională condusă de OMS asupra originii noului coronavirus să fie ”transparentă şi incluzivă”

Statele Unite, care au acuzat China că a ascuns amploarea epidemiei de coronavirus, au cerut marţi ca investigaţia internaţională condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) asupra originii pandemiei să fie „transparentă şi incluzivă”, şi au criticat termenii actuali, transmite Reuters.

Administraţia Trump a acuzat Organizaţia Mondială a Sănătăţii că este „centrată pe China” şi că este marioneta ei, lucru pe care directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, l-a negat.

Tedros a prezentat, marţi, compoziţia echipei care va investiga originea pandemiei, afirmând la reuniunea anuală a OMS: „Acestea sunt persoane foarte respectate în regiunile lor”.

Membrii echipei sunt din Rusia, Australia, Sudan, Danemarca, Olanda, Germania, Japonia, Vietnam, Regatul Unit şi Statele Unite, a spus el.

Se crede că virusul, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, a apărut în oraşul Wuhan din centrul Chinei la sfârşitul anului trecut, posibil de la lilieci, într-o piaţă cu animale vii.

Oamenii de ştiinţă chinezi efectuează cercetări legate originea virusului şi modul în care acesta a trecut graniţa între specii. Echipa internaţională condusă de OMS, formată în septembrie, va dezvolta planuri pentru studii pe termen mai lung bazate pe constatările Chinei, conform termenilor de referinţă publicaţi.

Garrett Grigsby, de la Departamentul SUA pentru Sănătate şi Servicii Umane, a declarat adunării OMS că statele membre au fost informate cu privire la termenii de referinţă ai anchetei cu doar câteva zile în urmă.

Termenii „nu au fost negociaţi într-un mod transparent cu toate statele membre ale OMS şi ancheta în sine pare a fi incompatibilă cu mandatul său. Înţelegerea originii Covid-19 printr-o investigaţie transparentă şi incluzivă este ceea ce trebuie făcut pentru a îndeplini mandatul”, a spus acesta, fără a elabora.

Marea Britanie a cerut prioritizarea investigaţiei, adăugând: „Ne aşteptăm ca ancheta şi rezultatele acesteia să se bazeze pe o ştiinţă solidă”.

Sun Yang, de la Comisia Naţională de Sănătate din China, nu a menţionat ancheta în discursul său de marţi, dar a spus că China sprijină „rolul de lider continuu al OMS”.

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, care a vorbit luni în numele Uniunii Europene, a cerut „transparenţă şi cooperare deplină” în toate fazele anchetei.

Expertul principal al OMS pentru situaţii de urgenţă, Mike Ryan, a declarat, pe 30 octombrie, că echipa condusă de OMS şi omologii săi chinezi au organizat o primă întâlnire virtuală cu privire la investigaţii comune şi se vor desfăşura pe teren în timp.

Trump a anunţat în luna aprilie blocarea temporară a finanţării OMS de către Statele Unite, decizie criticată de numeroţi lideri mondiali. Naţiunile Unite au declarat în iulie că au primit o notificare oficială cu privire la decizia SUA de a părăsi OMS în luna iulie a anului viitor.