SUA nu vor o schimbare radicală de regim în Iran, ci o schimbare radicală de comportament

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat miercuri că Statele Unite nu doresc o schimbare de regim în Iran, ci să obţină din partea acestuia "o schimbare radicală" de comportament.

RomaniaTV.net
22 aug. 2018, 09:18
SUA nu vor o schimbare radicală de regim în Iran, ci o schimbare radicală de comportament

„Pentru a fi clar, politica americană nu este de a schimba regimul în Iran. Însă ceea ce ne dorim este o schimbare radicală a comportamentului regimului”, a declarat John Bolton la o conferinţă de presă la Ierusalim, referindu-se la decizia preşedintelui Donald Trump de a restabili sancţiunile americane împotriva Teheranului.

Menţionând manifestaţiile care au avut loc în ultimele luni în Iran, oficialul american a afirmat că acestea sunt rezultatul gestionării greşite de lungă durată a economiei de către Teheran, iar gestionarea greşită a acordului nuclear din 2015, în opinia sa, a „atenuat” efectele. El a dat asigurări că manifestaţiile nu au fost organizate şi nu sunt rezultatul unui „complot”, potrivit Agerpres.

Statele Unite sunt pregătite pentru un acord cu regimul iranian, însă dacă acesta nu respectă cerinţele SUA, Washingtonul va exercita „o presiune maximă asupra Iranului pentru a face clar faptul că Teheranul nu va obţine niciodată arme nucleare operaţionale”, a mai spus consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.

Referitor la Siria, John Bolton a avertizat miercuri că Statele Unite vor reacţiona foarte ferm dacă regimul Bachar al-Assad va folosi arme chimice în ofensiva sa pentru recucerirea provinciei Idleb, potrivit Agerpres.

Oficialul american a declarat presei la Ierusalim că speră ca loviturile aeriene anterioare lansate de SUA împotriva regimului sirian să fi avut un efect disuasiv. „Însă permiteţi-mi să fiu clar: dacă regimul sirian va folosi arme chimice, vom reacţiona foarte ferm, şi (Damascul) ar face bine să se gândească înainte de a lua o decizie”, a mai spus el.