SUA: poliţia a tras cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene în protestatarii care îl susţin pe Donald Trump

Poliţia din Georgia a tras cu tunuri cu apă şi cu gaze lacrimogene în sutele de demonstranţi aflaţi duminică în faţa Comisiei Electorale Centrale pentru a susţine apelul partidelor de opoziţie pentru reluarea alegerilor parlamentare din 31 octombrie, despre care afirmă că au fost falsificate, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
09 nov. 2020, 05:12
SUA: poliţia a tras cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene în protestatarii care îl susţin pe Donald Trump

Mici grupuri de protestatari au început să arunce cu pietre în poliţişti. Demonstranţii s-au mutat în faţa clădirii comisiei situată pe cel mai important bulevard din capitală, Rustaveli, unde mii de oameni protestau paşnic.

Potrivit poliţiei, protestatarii au încercat să intre în clădirea Comisiei Electorale Centrale. „În condiţiile în care protestatarii au folosit metode violente şi nu au respectat instrucţiunile poliţiei, Ministerul de Interne a folosit o forţă proporţională, în cadrul prerogativelor sale”, a anunţat instituţia într-un comunicat.

Opoziţia cere demisia şefului Comisiei Electorale Centrale, Tamar Zhvania, şi organizarea unor noi alegeri.

Potrivit rezultatelor oficiale, partidul de guvernământ Visul Georgian a câştigat 48,23% din voturi, iar cel mai mare partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită, 27,18% din voturi.

După ce rezultatul a oferit partidului de guvernământ dreptul de a forma guvernul, opt partide de opoziţie, între care Mişcarea Naţională Unită, au anunţat că vor boicota Parlamentul.

Opoziţia acuză partidul aflat la putere şi pe susţinătorii acestuia de cumpărare de voturi, ameninţări împotriva alegăturilor şi observatorilor şi de ilegalităţi în timpul procesului de numărare a voturilor.

Liderii partidului Visul Georgian au respins acuzaţiile. Economia Georgiei a fost grav afectată de epidemia de coronavirus. Guvernul a anunţat, sâmbătă, că începând de luni va impune oma nilor să stea în case între 10 p.m. şi 5 a.m., în marile oraşe, din cauza creşterii puternice a numărului de cazuri de la începutul lunii septembrie.