SUA pun sub acuzare cea mai veche bancă elveţiană destinată clienţilor bogaţi

Statele Unite au pus sub acuzare Wegelin, cea mai veche bancă din Elveţia destinată clienţilor bogaţi, pentru că a ajutat americani bogaţi să evite plata taxelor pentru cel puţin 1,2 miliarde de dolari, bani ascunşi în conturi bancare din paradisuri fiscale, a anunţat Departamentul Justiţiei.

RomaniaTV.net
03 feb. 2012, 13:16
SUA pun sub acuzare cea mai veche bancă elveţiană destinată clienţilor bogaţi

Este pentru prima dată când o bancă din afara SUA a fot pusă sub acuzare de către autorităţile americane pentru ajutarea americanilor să comită evaziune fiscală.

Autorităţile americane au pus sub sechestru fonduri de 16 milioane de dolari aparţinând băncii elveţiene UBS, care a acţionat ca intermediar pentru Wegelin. Întrucât Wegelin nu are sucursale în afara Elveţiei, a folosit serviciile altor bănci pentru a se ocupa de banii clienţilor americani.

În 2009, UBS a încheiat un acord amiabil cu SUA pentru a scăpa de o anchetă similară. Banca a plătit 780 de milioane de dolari şi a predat ulterior numele a peste 4.500 de clienţi. Victoria SUA în faţa UBS a reprezentat un moment hotărâtor pentru tradiţia instituţiilor de credit elveţiene de a păstra secretul bancar.

Punerea sub acuzare a Wegelin indică o amplificare a presiunii asupra altor zece bănci elveţiene aflate sub investigaţia Departamentului Justiţiei, printre care Credit Suisse, Julius Baer şi Basler Kantonalbank.

La finalul săptămânii trecute, Wegelin, bancă înfiinţată în 1741, a vândut operaţiunile din afara SUA.

Potrivit Departamentului Justiţiei, Wegelin a încercat să atragă afacerile pierdute de UBS pe segmentul ajutării americanilor bogaţi să evite plata taxelor. Reprezentanţii băncii au informat clienţii americani că Wegelin prezintă un risc mai redus în contextul presiunilor autorităţilor americane, deoarece nu deţine sucursale în afara Elveţiei şi are o îndelungată tradiţie în privinţa secretului bancar.

În plus, Wegelin ar fi ajutat două bănci din Elveţia să repatrieze clienţilor americani fonduri nedeclarate, prin transferuri care nu depăşeau pragul de 10.000 de dolari şi nu erau astfel raportate Fiscului.