SUA pune sub acuzare doi hackeri cu legături în Guvernul de la Beijing

Statele Unite au anunţat joi inculparea a doi chinezi - cu legături în Guvernul de la Beijing, acuzaţi că au comis atacuri cibernetice împotriva a 12 ţări şi şi-au subliniat din nou determinarea de a lupta împotriva ”agresiunilor economice” ale gigantului asiatic, relatează AFP.

RomaniaTV.net
20 dec. 2018, 21:37
SUA pune sub acuzare doi hackeri cu legături în Guvernul de la Beijing

Zhu Hua şi Zhang Shilong, „hackeri asociaţi Guvernuli chinez”, sunt acuzaţi de ”asociere de răufăctori” în vederea comiterii unor intruziuni şi fraude informatice.

 Potrivit actului de acuzare, cei doi fac parte dintr-un grup cunoscut sub numele de APT10 – care operează din China, în coordonare cu Ministerul Securităţii Statului.

Din 2006 în 2018, acest grup a purtat ”o campanie mondială de intruiune în computere”, cu scopul de a fura date confidenţiale şi secrete industriale unor zeci de întreprinderi, în 12 ţări, inclusiv Statele Unite, Franţa, Germania, Canada sau Regatul Unit.

Ei ţinteau în special societăţi de servicii specializate în gestionarea la distanţă a serviciilor informatice ale altor întrprinderi sau organizaţii – Managed Service Provider (MSP). Între victimele lor se află, între altele, o instituţie financiară mondială, trei întreprinderi din domeniul telecomunicaţiilor şi un furnizor de pierse de automobile.

”Este vorba pur şi simplu despre înşelăciune şi furt, iar asta dă Chinei un avantaj injust, în detrimentul unor întreprinderi şi ţări care respectă regulile internaţionale”, a denunţat numărul doi de la Departamentul Justiţiei, Rod Rosenstein, într-o conferinţă de presă.

 Publicitatea făcută inculpărilor vizează să pună China – care neagă orice spionaj – în faţa responsabilităţilor sale, a declarat el.

”Chinei îi va fi dificil să se facă că nu ştie”, acum că Statele Unite au făcut public un act de acuzare foarte precis şi detaliat, a apreciat el.

”America şi aliaţii săi ştiu ce face China. Ştim de ce a făcut-o. Iar în unele cazuri ştim chiar cine sunt indivizii” din spatele computerelor, a enumerat Rod Rosenstein.

Nicio ţară nu reprezintă o ameninţare atât de gravă şi pe o perioadă atât de îndelungată” ca China, a dat asigurări, la rândul său, directorul FBI Christopher Wray. China vrea, în opinia sa, ”să înlocuiască Statele Unite ca prima putere mondială”.

Preşedintele republican Donald Trump a operat o apropiere notabilă de Beijing şi ”prietenul” său Xi Jinping la începutul mandatului său, în 2017, însă relaţiile bilaterale au fost marcate ulterior de suişuri şi coborâşuri.

După ce s-au livrat unui feroce război comercial, cele două ţări respectă un armistiţiu.

Însă Washingtonul acuză neîncetat Beijingul că a rupt un pact de non-spionaj economic semnat în 2015 cu fostul preşedinte american Barack Obama.

”Relaţia noastră cu China este complicată”, ”ei efectuează operaţiuni de spionaj şi de influenţare aici, în Statele Unite”, declara recent secretarul de Stat Mike Pompeo.

Atât aproximativ 90% dintre dosarele de spionaj economic care au făcut obiectul unei anchete în ultimii şapte ani, cât şi două treimi dintre cazurile de furt de secrete industriale implică Beijingul, a dat asigurări joi Guvernul american.

Procedurile judiciare care-i vizează pe cei doi hackeri nu sunt, aşadar, o premieră.