SUA respinge planul Australiei de a obliga Google şi Facebook să plătească pentru ştirile pe care le preiau de la publicaţii

SUA, mai ales Biroul pentru politici comerciale ale SUA, s-a opus planului guvernului australian de a obliga Google şi Facebook să plătească publicaţiile de ştiri pentru utilizarea conţinutului pe platformele lor.

26 ian. 2021, 16:54
SUA respinge planul Australiei de a obliga Google şi Facebook să plătească pentru ştirile pe care le preiau de la publicaţii

Australia încearcă să forţeze companiile gigante să negocieze cu publicaţiile plata cu privire la utilizarea conţinutului lor în rezultatele căutării Google şi în News Feed-ul de pe Facebook. Această propunere atent monitorizată ar permite site-urilor de ştiri să negocieze în mod colectiv termenii pentru a se ajunge la o decizie finală, în cazul în care companiile nu vor putea ajunge la un acord pe cont propriu.

Google şi Facebook au subliniat faptul că site-urile de ştiri pot alege să fie eliminate de pe platformele lor, dar că aproape niciodată nu o fac, TheGuardian.

Mai mult, noua legislaţie ar obliga Facebook şi Google să le trimită publicaţiilor o notificare cu două săptămâni înainte cu privire la modificările algoritmice care le-ar putea afecta afacerea. Google, spre exemplu, face mii de modificări la algoritmul său de căutare în fiecare an şi oferă informaţii limitate site-urilor.

Companiile de tehnologie s-au opus în general măsurilor australiene, dar se tem că ar putea deveni un model pentru alte țări. Așa cum a făcut în alte țări care au amenințat sau au impus reglementarea, Google a testat în ultimele săptămâni versiunile de știri australiene ale rezultatelor căutării sale.

Reprezentantii Biroul pentru politici comerciale ale SUA au numit legislația „extraordinară” și „fundamental dezechilibrată”, avertizând că legile „pot duce la rezultate dăunătoare”.

Pus în faţa acestei iminente legiferări în Australia, Google a ameninţat recent că se va retrage din această ţară dacă va fi obligat să plătească pentru ştirile pe care le preia.

Facebook News s-a extins în afara SUA. Ştirile unor publicaţii mari, precum Daily Mail sau Financial Times, vor apărea într-un feed separat pe Facebook

Facebook News

a fost lansat anul trecut în SUA, iar acum va putea fi folosit şi pe teritoriul Marii Britanii.

Pe lângă publicaţiile The Guardian, The Economist şi sute de site-uri locale, compania lui Mark Zuckerberg a semnat parteneriate pentru secţiunea News şi cu Channel 4, Daily Mail Group, DC Thomson, Financial Times, Sky News, Telegraph Media Group.

Facebook a declarat că investiția are ca scop „sprijinirea industriei în construirea de modele de afaceri durabile”. O proporţie uriaşă din piaţa publicitară este controlată în momentul de faţă de reţeaua socială.

Facebook News va fi privit şi ca o piesă strategică a companiei menită să descurajeze o reglementare la nivel internaţional a pieţei mass-media, arătând că e pregătită să ofere un sprijin publicaţiilor locale fără intervenţia guvernului.