SUA, strategie extremă după ce Joe Biden s-a întors fără rezultate în urma negocierilor cu prințul Arabiei Saudite, pe tema creșterii producției de petrol

După întâlnirea cu șeicul saudit Mohammed bin Salman, Joe Biden, președintele SUA, s-a întors dezamăgit la Casa Albă. Liderii de la vârful statului arab au refuzat să crească producția de petrol, aspect care a provocat nemulțumire profundă în rândul Partidului Democrat. 

12 oct. 2022, 16:43
SUA, strategie extremă după ce Joe Biden s-a întors fără rezultate în urma negocierilor cu prințul Arabiei Saudite, pe tema creșterii producției de petrol

După ce Joe Biden a plecat „învins” din Arabia Saudită la negocieri, americanii pregătesc o soluție de back-up. Pentru că arabii au ignorat cererile de la Washington, SUA ia în calcul să retragă cei 3.000 de soldați din Arabia Saudită și alți 2.000 din Emiratele Arabe Unite, împreună cu bateriile Patrior și sistemele de apărare antiaeriană THAAD.

Cartelul OPEC+, condus de saudiți, din care mai fac parte Rusia, Azerbaijan, Bahrain, Brunei, Kazakhstan, Malaysia, Mexic, Oman și Sudan, a redus cu 2 milioane de barili pe zi producția de țiței. Astfel, prețurile la petrol au crescut puternic, aspect considerat de oamenii lui Joe Biden drept o încercare a prințului Mohamed bin Salman de a influența politica SUA în avantajul republicanilor, favoriți să câștige alegerile din noiembrie.

Saudiții au respins presiunile lui Joe Biden și a taberei Democraților. Arabii susțin că au fost obligați de Washington să aleagă între SUA și Rusia. La rândul lor, saudiții i-au sfătuit pe americani să producă ei mai mult petrol și să-și repare rafinăriile.

 

Răspunsul tranșant al saudiților, după ce l-au umilit pe Joe Biden

 

Oficialii saudiți au declarat că nu vor să intre în jocul americanilor și au decis să fie suverani.

„Punem pe primul loc interesele Regatului Saudit și interesele țărilor care au avut încredere în noi și sunt membri OPEC și ai alianței OPEC+”, a declarat ministrul saudit al energiei, potrivit presei internaționale.

Specialiștii occidentali anticipează o escaladare a conflictului dintre saudiți și americani. Totuși, cele două state fac afaceri cu arme.

În timp ce SUA este cel mai mare exportator de arme din lume, Arabia Saudită este al doilea cel mai mare importator. Regatul saudit este și principalul client pentru armele americane, ce reprezintă 23% din exporturile Statelor Unite în perioada 2017-2021.