SUA suspectează hackeri din China de furt de secrete militare

Mai mult de 20 de proiecte de echipamente militare avansate americane, făcând parte din materiale clasificate, ar fi ajuns în mâinile hackerilor chinezi.

28 mai 2013, 07:17
SUA suspectează hackeri din China de furt de secrete militare

Potrivit unor relatări din presa americană, la dispoziţia hackerilor ar fi ajuns proiecte de avioane militare moderne şi nave, precum şi sisteme de apărare antirachetă dintre care unele se află deja în dotarea armatei Statelor Unite, dar, de asemenea, forţelor militare unor ţări din Europa, Asia şi zona Golfului Persic, conform unui raport prezentat recent Ministerului american al Apărării, informează Agerpres.

Date exacte cu privire la aceste atacuri cibernetice nu sunt disponibile. De asemenea, nu se ştie de pe care calculatoare au fost sustrase documentele menţionate.

La rândul lor, mass-media australiene au informat, potrivit Ria Novosti, că o serie de atacuri cibernetice, care se presupune că ar proveni din China, au vizat în ultimele zile mai multe ministere, agenţii şi servicii speciale din Australia. Infractorii cibernetici ar fi u reuşit să sustragă planurile cu noul sediu al serviciilor secrete australiene, precum şi informaţii confidenţiale din activitatea Ministerului de Externe al Australiei.

Cu toate acestea, ministrul australian de Externe Bob Carr a dat asigurări că raporturile dintre Canberra şi Beijing nu se vor înrăutăţi ca urmare a acestor atacuri.

SUA au calificat în repetate rânduri China şi Rusia ca principale ameninţări cibernetice la securitatea lor informatică. Încă din noiembrie 2011, Biroul executiv naţional de contraspionaj a raportat Congresului SUA că hackeri din cele două ţări încearcă insistent să spargă serverele cele mai securizate, care stochează informaţii economice şi din domeniul apărării.