SUA trimit solicitanţii de azil mexicani în Guatemala

SUA vor trimite în Guatemala - cu care au încheiat anul trecut un acord controversat asupra migraţiei - solicitanţi de azil mexicani, a anunţat Departamentul pentru Securitate Internă al SUA, potrivit Agerpres.

07 ian. 2020, 08:05
SUA trimit solicitanţii de azil mexicani în Guatemala

„Unii dintre mexicanii care caută protecţie umanitară din partea SUA ar putea să fie transferaţi acum în Guatemala şi să aibă oportunitatea de a cere protecţie acolo”, a informat un purtător de cuvânt al departamentului într-un comunicat.

Mexicul şi-a exprimat imediat „dezacordul” cu această măsură, din cauza consecinţelor pe care aceasta le-ar putea avea asupra mexicanilor solicitanţi de azil în SUA, informează Agerpres.

Guvernul mexican „va supraveghea atent respectarea drepturilor omului stipulate în acordurile internaţionale semnate şi ratificate” de către cele două ţări, a anunţat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe al Mexicului.

Washingtonul a semnat în iulie cu Guatemala un acord conform căruia aceasta este de acum înainte considerată „o ţară terţă sigură”, către care solicitanţii de azil trebuie să-şi îndrepte primele demersuri, informează Agerpres.

Observatorii internaţionali şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu acest acord, estimând că Guatemala, ţară ce se învecinează cu Mexicul unde mai mult de jumătate din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie, nu este în măsură să primească solicitanţi de azil şi că ea s-a angajat la aceasta doar la presiunile Washingtonului. SUA au încheiat un acord similar cu Salvadorul.

Preşedintele american Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale unul dintre principalele obiective ale preşedinţiei sale.