SUA vor să antreneze trupe libiene pe teritoriul Bulgariei

Statele Unite lucrează la un plan pentru instruirea unui număr cuprins între 5.000 şi 7.000 de membri ai forţelor de securitate şi trupelor speciale libiene, teritoriul Bulgariei fiind avut în vedere ca locaţie posibilă pentru desfăşurarea antrenamentelor, scrie duminică agenţia Reuters citând oficiali din armata americană.

RomaniaTV.net
18 nov. 2013, 06:47
SUA vor să antreneze trupe libiene pe teritoriul Bulgariei

Iniţiativa survine în condiţiile în care, la doi ani de la înlăturarea lui Muammar Gaddafi de la putere, guvernul libian este în continuare incapabil să-şi impună autoritatea într-o ţară aflată la discreţia miliţiilor rivale şi grupărilor islamiste care refuză să predea armele, potrivit Agerpres.

Amiralul William McRaven, care a furnizat acestă informaţie, nu a oferit alte precizări, menţionând că detaliile planului sunt încă în discuţie. El a adăugat că soldaţii libieni ce vor fi incluşi în acest program urmează să fie atent verificaţi, dar a admis că există un risc considerabil ca în rândul lor să se strecoare şi unii care nu prezintă încredere şi, în ciuda angajamentului pe care şi-l vor asuma în faţa autorităţilor libiene, ei să rămână de fapt loiali celor care îi conduc în prezent. În pofida unor asemenea riscuri, oficialul citat consideră că acest plan este cea mai bună soluţie pentru ca guvernul de la Tripoli să poată gestiona situaţia din Libia sub aspectul securităţii.

Citeşte şi Tortura este „răspândită” în închisorile din Libia, potrivit ONU

Potrivit unui alt oficial militar american, ce s-a exprimat sub protecţia anonimatului, planul avut în vedere de Pentagon prevede pregătirea unor mici grupuri de soldaţi libieni prin rotaţie în Bulgaria, timp de mai mulţi ani, dar încă mai sunt numeroase detalii care trebuie puse la punct înainte ca iniţiativa să fie pusă în practică.

Agenţia Reuters menţionează în acest context că ministrul bulgar al apărării a afirmat în luna septembrie că Statele Unite intenţionează să antreneze trupe libiene în ţara sa timp de opt ani.