EDU.RO SUBIECTE MATEMATICĂ la Evaluarea Națională 2024. La ce să fii atent în rezolvarea cerințelor

A doua probă scrisă la Evaluarea Națională 2024, cea la Matematică, va avea loc joi, 27 iunie, fiind urmată, vineri, 28 iunie, de ultima probă scrisă, Limba şi literatura maternă.
Filip Stan
26 iun. 2024, 19:05
EDU.RO SUBIECTE MATEMATICĂ la Evaluarea Națională 2024. La ce să fii atent în rezolvarea cerințelor

Peste 160.000 de elevi sunt așteptați să susțină joi proba la matematică în cadrul examenului Evaluarea Națională 2024.

Subiecte Matematică la Evaluarea Națională 2024. Emoții mari pentru peste 160.000 de absolvenți de clasa a VIII-a

 

”Marţi, 25 iunie, s-a desfăşurat prima probă scrisă (Limba şi literatura română) din cadrul Evaluării Naţionale a absolvenţilor de clasa a VIII-a (sesiunea 2024) în 3.392 unităţi de învăţământ/centre de examen. Au fost prezenţi 153.398 de absolvenţi ai clasei a VIII-a (95.6%) din totalul celor 160.467 de înscrişi pentru susţinerea acestei probe. Nu s-au prezentat 7.069 de absolvenţi”, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Subiectele la Matematică şi baremele de corectare vor fi publicate de către Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, în aceeași zi, la ora 15:00.

 

Cum se desfășoară probele de la Evaluarea Națională 2024

Accesul absolvenților de gimnaziu în unitățile de învățământ și în centrele de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Aceștia trebuie să aibă la ei un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră.

Proba de astăzi de la Limba Română începe a început la ora 9:00. Elevii au primit broșura cu subiecte și hârtie ștampilată pentru ciorne. Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe este de 120 de minute, adică două ore. Timpul se calculează după completarea casetei de identificare. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2024.

Pentru buna desfășurare a probelor și pentru a-i încuraja pe elevi, Ministerul Educației a publicat pe pagina de Facebook o serie de recomandări menite să-i ajute pe absolvenți.

„Iată câteva sfaturi pentru ca totul să decurgă cât mai bine în zilele de examen:

Asigurați-vă că aveți la voi actul de identitate și instrumente de scris de culoare albastră!
Citiți cu atenție cerințele și începeți rezolvarea subiectelor cu cel pe care îl stăpâniți cel mai bine!
Folosiți ciorna pentru a schița răspunsurile!
Rezervați-vă timp la final pentru a reciti întreaga lucrare și pentru a face eventualele corecturi ale răspunsurilor!
De asemenea, punem la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800 801 100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea evaluării naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise.

Mai multe informații sunt disponibile în linkul din comentarii. Mult succes tuturor!” , este postarea publicată pe pagina oficială a Ministerului Educației.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 9 iulie. Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale.

 

Bareme de corectare la Limba română la Evaluarea Națională 2024. Cum se rezolvau subiectele

Subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a la proba scrisă de la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2024 au avut două texte suport: primul din Constantin Chiriţă – „Cireșarii” și al doilea din Cella Delavrancea – „Portret”. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe. La subiectul al II-lea, elevii au avut o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să-l caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.

Citește și: Scandal-monstru după publicarea subiectelor la Evaluarea Națională 2024 la Limba și literatură română. Se face dosar penal

 

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2024. Bareme de corectare la Limba română la Evaluarea Națională 2024. Cum se rezolvau subiectele

”Gradul de dificultate mi se pare accesibil, mi se par bine făcute una peste alta și subiectele de literatură, și cele de comunicare, de limbă. Textele-suport din ”Cireșarii” și din Cella Delavrancea, de asemenea, mi se par bune, deopotrivă accesibile și nuanțate. Amândouă sunt despre nume ale trecutului. E adevărat că e un trecut destul de apropiat, cu care copiii pot să se conecteze, pot empatiza.

Dar poate că n-ar fi fost rău ca măcar unul dintre ele să fie ales dintr-un scriitor contemporan, pentru a arăta elevilor că literatura nu este neapărat un discurs muzeal, un discurs despre trecut care reprezintă luni dispărute, ci are legătură și cu lumea contemporană, cu întrebările, neliniștile contemporane. Asta doar ca preferință personală. Însă, altfel, textele într-adevăr nu sunt excesiv de paseiste, nu au un limbaj care să necesite o codificare foarte dificilă. Mie mi se pare bine gândit subiectul.

Citește și: Subiectele de la Evaluarea Națională 2024 par o glumă! Nivelul de dificultate la proba de Limba și literatura română a fost unul scăzut. FOTO

Acum, nu i-aș face un portret de istorie literară lui Constantin Chiriță, care este un personaj și cu lumini, și cu umbre, cumva. „Cireșarii” a fost, într-adevăr, una dintre părțile generației noastre și chiar și a generațiilor anterioare. E adevărat că tinerii de acum, fiul meu, de exemplu, care și el este la vârsta Evaluării Naționale, nu mai empatizează cu cărțile lui. Am văzut asta. Dar pasajul ales, care e despre o plimbare prin pădure și o întoarcere pe înnoptate, un pasaj hiperbolizat, nu e un text dificil. E mai degrabă despre relația dintre băiat și câine, dintre Tic și Țombi, decât despre natură ca atare. Ceea ce cred că e un lucru bun, ajută la construcția asta a empatiei față de animale, pe care copiii o au din belșug”, a spus Radu Vancu, scriitor și profesor la Litere, pentru Edupedu.ro.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să cureți salteaua obligatoriu ca să fie curată lună și să nu mai aibă pete. Soluția eficientă
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Trump a pornit mașinăria de război pentru a lovi în plin Rusia
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Unde și cum pot vota românii la alegerile prezidențiale! Obligații pentru cei care votează în localitatea de reședință
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile