SUBIECTE ROMANA, SIMULARE BACALAUREAT 2016, CLASA A XII-A: Rolul internetului în promovarea unei cărţi

SUBIECTE ROMANA SIMULARE BACALAUREAT 2016 EDU.RO. Elevii claselor a XII-a au susținut, luni, simularea examenului de Bacalaureat, prima probă fiind la Limba și literatura română, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

07 mart. 2016, 08:43

SUBIECTE ROMANA SIMULARE BACALAUREAT 2016 EDU.RO. La clasa a XII-a, profilul umanist, filieră vocaţională-profilul pedagogic, cele 9 cerinţe de la Subiectul I au fost pe baza unui fragment dintr-o poezie de Ştefan Petică – „Apune soarele pe dealuri”

La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre rolul internetului în promovarea unei cărţi.

La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre relaţia dintre două personaje dintr-un roman psihologic sau dintr-un roman al experienţei.

SUBIECTE ROMANA SIMULARE BACALAUREAT 2016 EDU.RO. La clasa a XII-a, profil real-tehnologic şi vocaţional, cele 9 cerinţe de la Subiectul I au fost pe baza unui fragment dintr-o poezie de Adrian Maniu – „În seara asta”.

La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre rolul dezbaterilor publice în adoptarea unor legi.

La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile construcţiei unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu sau G. Călinescu.

 

Subiectele şi baremele de corectare pentru sesiunea de simulare a examenului de Bacalaureat 2016 vor fi publicate de Ministerul Educaţiei pe edu.ro.

SUBIECTE SIMULARE BACALAUREAT 2016 EDU.RO, CLASA A XI-A: Ce s-a dat la română

Elevii aparținând minorităților naționale, care au studiat în limba maternă, vor avea pe 8 martie simularea la Limba și literatura maternă.

Proba obligatorie a profilului este programată pe 9 martie și, exclusiv, pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului și specializării — 10 martie.

MENCȘ precizează că toate probele sunt scrise, rezultatele urmând a fi afișate pe 18 martie.

Potrivit ministerului, simulările au un dublu obiectiv: familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen de Bacalaureat, dar și optimizarea rezultatelor obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor liceale.

„În vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral”, arată MENCȘ.

SIMULARE BACALAUREAT 2016: Pentru al treilea an, liceenii vor sustine la nivel national simulari ale examenelor de bacalaureat, ceea ce inseamna ca testarile vor avea loc la aceeasi data in toate liceele din tara, iar elevii vor avea de rezolvat subiecte unice, concepute de Ministerul Educatiei. 

Calendar Simulare Bacalaureat 2016

Simularea examenelor scrise de bacalaureat va fi sustinuta de elevii de clasa a XI-a si a XII-a

7 martie 2016   Simulare – Limba si literatura romana – proba scrisa
8 martie 2016   Simulare – Limba si literatura materna – proba scrisa
9 martie 2016   Simulare – Proba obligatorie a profilului – proba scrisa
10 martie 2016 Simulare – Proba la alegere a profilului si specializarii (numai pentru elevii clasei a XII-a) – proba scrisa
18 martie 2016   Afisarea rezultatelor

Ministerul a stabilit ca rezultatele de la aceste simulari vor fi analizate la nivelul fiecarei scoli, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei si sedinte cu parintii.  

Simulare Bac 2016. Astfel, pe 7 martie 2016 a avut loc proba de Limba şi literatura română, pe 8 martie are loc proba la Limba şi literatura maternă, pe 9 martie – proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), iar pe 10 martie – proba la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a, care pot opta între fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie).

Simulare Bac 2016. Pe data de 18 martie 2016 vor fi afişate rezultatele.

Modele orientative de subiecte, prin aceasta înţelegând atât subiectele folosite la simulările din anii precedenţi, cât şi subiectele pe care absolvenţii claselor a XII-a le-au avut de rezolvat în cadrul examenelor propriu-zise, începând cu anul 2011, sunt disponibile mai jos:

  • Simulare BACALAUREAT CLASA A XII-A

Limba si literatura romana (Filiera teoretică – Profil real; Filiera tehnologică)

Limba si literatura romana (Profilul umanist; Filiera vocaţională – Profilul pedagogic)

MatematicaIstorie

Anatomie si fiziologie umana, genetica si ecologie umana, Biologie vegetala si animala, Chimie, Economie, Fizica, Filosofie, Geografie, Informatica, Logica, argumentare si comunicare, Psihologie, Sociologie

VEZI AICI: CONȚINUTURI PENTRU SIMULAREA PROBELOR SCRISE ALE EXAMENULUI DE BACALAUREAT NAŢIONAL PENTRU ELEVII CLASEI A XII-A

  • Simulare examen Bacalaureat

I. Clasa a XI-a

7 martie: Limba şi literatura română
8 martie: Limba şi literatura maternă
9 martie: proba obligatorie a profilului
18 martie: afişarea rezultatelor

II. Clasa a XII-a

7 martie: Limba şi literatura română
8 martie: Limba şi literatura maternă
9 martie: proba obligatorie a profilului
10 martie: proba la alegere a profilului şi specializării
18 martie: afişarea rezultatelor

BACALAUREAT 2016. Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat pentru elevii din clasa a XII-a/ a XIII-a participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale va avea loc în perioada 14 – 27 mai.

Vezi aici: Lista olimpiadelor recunoscute la examenul de BACALAUREAT

Simulare Bacalaureat 2016. Rezultatele obţinute de elevi la simularea evaluării naţionale şi la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământul în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuate cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Simulare Bac 2016. Conținuturile pentru simulare si competenţele asociate acestora sunt cele prevăzute în programa pentru Examenul de bacalaureat naţional, în vigoare. Sunt însă conţinuturi exceptate.

Simulare Bacalaureat 2016. Simulare Limba şi Literatura Română 2016
Simulare Bacalaureat 2016. La Limba şi literatura română pentru clasa a XI-a, de exemplu, un sunt incluse reguli ale monologului, reguli și tehnici de construire a dialogului, stiluri funcționale adecvate situației de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale și nonverbale în comunicarea orală; textul dramatic postbelic; limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii; simbolismul, prelungiri ale romantismului si clasicismului, perioada interbelică, perioada postbelică; interpretări și judecăți de valoare exprimate în critica și iistoria literară şi autorii canonici: G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

Simulare Bac 2016. Vezi Lista conţinuturi Simulare BAC 2016 clasa a XI-a

Simulare Bac 2016. Pentru clasa a XII-a, tot la Limba şi literatura română, sunt exceptate de la simulare conţinuturile din programă referitoare la reguli ale monologului, reguli și tehnici de construire a dialogului, stiluri funcționale adecvate situației de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale și nonverbale în comunicarea orală; textul dramatic postbelic; limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii; perioada postbelică şi autorii canonici: Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

SIMULARE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2016, EDU.RO. Elevii de clasa a XI-a încep luni simulările pentru Bacalaureat. Astfel, conform calendarului de desfăşurare a acestei simulări, luni, 7 martie, este prevăzută proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, 8 martie, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 9 martie, va avea loc proba obligatorie a profilului.

Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 18 martie.

Modele orientative de subiecte, prin aceasta înţelegând atât subiectele folosite la simulările din anii precedenţi, cât şi subiectele pe care absolvenţii claselor a XI-a le-au avut de rezolvat în cadrul examenelor propriu-zise, începând cu anul 2011, sunt disponibile mai jos:

  • Simulare BACALAUREAT CLASA A XI-A

Limba si literatura romana (Filiera teoretică – Profil real; Filiera tehnologică)

Limba si literatura romana (Profilul umanist; Filiera vocaţională – Profilul pedagogic)

Limba si literatura materna

Matematica

Istorie

SIMULARE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2016, EDU.RO. CONȚINUTURI PENTRU SIMULAREA PROBELOR SCRISE ALE EXAMENULUI DE BACALAUREAT NAŢIONAL PENTRU ELEVII CLASEI A XI-A ÎN ANUL ȘCOLAR 2015 – 2016

  • LIMBA SI LITERATURA ROMÂNĂ

Conținuturile pentru simulare si competenţele asociate acestora sunt cele prevăzute în programa pentru Examenul de bacalaureat naţional, în vigoare. Pentru simulare sunt exceptate următoarele conținuturi:

• reguli ale monologului, reguli și tehnici de construire a dialogului, stiluri funcționale adecvate situației de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale și nonverbale în comunicarea orală
• textul dramatic postbelic
• limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii 
• simbolismul, prelungiri ale romantismului si clasicismului, perioada interbelică, perioada postbelică 
• interpretări și judecăți de valoare exprimate în critica și în istoria literară 
• autorii canonici: G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

  • MATEMATICĂ programa M mate-info

Conținuturile pentru simulare și competențele asociate acestora, corespunzătoare claselor a IX-a, a X-a și a XI-a, sunt cele prevăzute în programa pentru Examenul de bacalaureat național – 2015, aprobată prin OMEN 4430/29.08.2014, M_mate-info.

Pentru simulare sunt exceptate următoarele teme:
• din capitolul Sisteme de ecuații liniare
– Sisteme liniare cu cel mult 4 necunoscute, sisteme de tip Cramer, rangul unei matrice
– Studiul compatibilităţii si rezolvarea sistemelor: proprietatea Kroneker-Capelli, proprietatea Rouchè, metoda Gauss
• capitolul Derivabilitate
• capitolul Reprezentarea grafică a funcțiilor

  • MATEMATICĂ programa M șt-nat

Conținuturile pentru simulare și competențele asociate acestora, corespunzătoare claselor a IX-a, a X-a și a XI-a, sunt cele prevăzute în programa pentru Examenul de bacalaureat național – 2015, aprobată prin OMEN 4430/29.08.2014, M_șt-nat.

Pentru simulare sunt exceptate următoarele teme:
• din capitolul Sisteme de ecuații liniare
– Sisteme liniare cu cel mult 3 necunoscute; forma matriceală a unui sistem liniar
– Metoda Cramer de rezolvare a sistemelor liniare
• capitolul Funcții derivabile
• capitolul Studiul funcțiilor cu ajutorul derivatelor

  • MATEMATICĂ programa M_tehnologic

Conținuturile pentru simulare și competențele asociate acestora, corespunzătoare claselor a IX-a, a X-a și a XI-a, sunt cele prevăzute în programa pentru Examenul de bacalaureat național – 2015, aprobată prin OMEN 4430/29.08.2014, M_ tehnologic.

Pentru simulare sunt exceptate următoarele teme:
• din capitolul Sisteme de ecuații liniare
– Sisteme liniare cu cel mult 3 necunoscute; forma matriceală a unui sistem liniar
– Metoda Cramer de rezolvare a sistemelor liniare
• capitolul Funcții derivabile
• capitolul Studiul funcțiilor cu ajutorul derivatelor

  • MATEMATICĂ programa M_pedagogic

Conținuturile pentru simulare și competențele asociate acestora, corespunzătoare claselor a IX-a, a X-a și a XI-a, sunt cele prevăzute în programa pentru Examenul de bacalaureat național – 2015, aprobată prin OMEN 4430/29.08.2014, M_ pedagogic.

Pentru simulare sunt exceptate următoarele teme:
• din capitolul Structuri algebrice
– Structuri algebrice: inel, corp

  • ISTORIE

POPOARE SI SPAŢII ISTORICE
Europa si lumea în secolul XX
Probleme de atins: Europa contemporană (unitate, diversitate, integrare); Cultura română – cultură europeană; România si Europa în secolul al XX-lea

OAMENII, SOCIETATEA SI LUMEA IDEILOR
Economie si societate în lumea postbelică
Probleme de atins: Ocupaţii si statute profesionale; Viaţa privată si viaţa publică; Economie rurală – economie urbană în România.
Stiinţa si societatea
Probleme de atins: Impactul tehnologiei asupra vieţii cotidiene si a mediului; Noile tehnologii si timpul liber.

STATUL SI POLITICA
Statele în perioada contemporană
Probleme de atins: Forme de organizare statală; Idei si regimuri politice.

Conținuturile de mai sus fac parte din Programa școlară pentru istorie – clasa a XI-a, fără a fi incluse în programa pentru examenul de bacalaureat național.

Competențele evaluate sunt cele prevăzute în programa pentru examenul de bacalaureat național, formate/dezvoltate până la data susținerii simulării.

SIMULARE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2016, EDU.RO. Notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte consemnarea notei în catalog, elevul trebuie să solicite acest lucru profesorului. În urma analizării rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.

Vezi aici: Lista olimpiadelor recunoscute la examenul de BACALAUREAT