Simulare Bac 2024. Subiectele şi baremele la română se anunţă luni la ora 15.00. Mesajul ministrului Ligia Deca

Ministerul Educaţiei organizează simularea examenului de bacalaureat, în perioada 4-7 martie. Peste 146.000 de elevi vor susţine probele scrise în 1.320 de unităţi, iar evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat.

03 mart. 2024, 12:51
Simulare Bac 2024. Subiectele şi baremele la română se anunţă luni la ora 15.00. Mesajul ministrului Ligia Deca

Simulare Bac 2024. Ministerul Educaţiei anunţă simularea examenului de bacalaureat, în perioada 4-7 martie. Peste 146.000 de elevi vor susţine probele scrise în 1.320 de unităţi din întreaga ţară.

Simulare BAC 2024. Proba de Limba și literatura română începe luni la ora 9. Candidații intră în săli până la 8.30 pe baza unui act de identitate și pot tăia pe lucrare cu o linie simplă dacă greșesc

”Simularea examenelor naţionale din anul şcolar 2023 – 2024, organizată la nivel naţional de Ministerul Educaţiei, continuă în săptămâna  4 – 7 martie, cu probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat (pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă)”, anunţă Ministerul Educaţiei.

Sursa citată a precizat că simularea se va organiza în peste 1.320 de unităţi de învăţământ şi va implica participarea – estimată – a peste 146.000 de elevi.

Greșeală revoltătoare în corectura digitalizată a grilelor la simularea Evaluării Naționale 2024. Un elev a primit note diferite de la doi profesori la un subiect grilă. „La partea grilă, platforma trebuie să sesizeze dacă sunt diferențe”

Simulare Bac 2024. Probele scrise implică următoarele discipline: limba şi literatura română – proba E) a), limba şi literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale) – proba E) b), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie – probele E) c) şi E) d).

”Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educaţiei. Subiectele şi baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată. Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educaţie la simularea probelor Evaluării Naţionale pentru clasele a VIII-a”, a mai transmis ministerul.

Simulare Bac 2024, calendar probe:

Instituţia precizează că rezultatele vor fi comunicate individual în data de 15 martie 2024 şi vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral. Obiectivul urmărit: îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenului din această vară prin adoptarea celor mai potrivite măsuri în acest sens.

Notele nu se trec în catalog, însă, prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog.

Cinci autori, exceptați din programă pentru simularea la Limba română

Programa pentru simularea examenului de BAC prevede eliminarea unor conținuturi la Limba română, Matematică, Istorie, Geografie, dar și la celelalte discipline, potrivit ordinului ministrului educației nr. 6.760 din 7 decembrie 2023.

La Limba română este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 4.923/2013 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național — 2014, din care sunt exceptate următoarele conținuturi:

  • textul dramatic postbelic;
    perioada postbelică;
    autorii canonici: Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

Simulare Bac 2024. Scanarea lucrărilor

Lucrările elevilor care susțin simulările examenelor naționale (Evaluarea Națională și BAC 2024) sunt scanate de către profesorii asistenți, potrivit ghidului Ministerului Educației, document consultat de Edupedu.ro.

Conform ghidului, lucrarea se scanează cu prima pagină nesecretizată, cu colțul din dreapta desfăcut. Dacă lucrarea are mai multe pagini cu colț (în cazul examenului de bacalaureat), acestea se vor scana secretizate. Platforma elimină prima pagină a lucrării, cea care se scanează nesecretizată.

procedura-simulare-nationala-EN-si-BAC_2024

În document se arată că fișierul rezultat în urma scanării va avea 2 pagini negre în plus față de lucrare: prima și ultima. Profesorii asistenți verifică dacă pe parcursul documentului paginile sunt întregi și lizibile.

Dacă sunt pagini care nu se văd bine, profesorii corectori le vor șterge și vor scana din nou lucrarea.

Art. 11 – „(10) După verificarea fiecărei lucrări, în ordinea primirii acestora, în prezența elevilor, asistenții scanează lucrarea, verifică existența corespondentei dintre numărul paginilor scanate, numărul paginilor lucrării în format fizic și numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate a examenului national de bacalaureat.

Profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, transmite Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Guvernul nu a acceptat nicio variantă propusă de federațiile sindicale
Marcarea lucrării în platformă presupune introducerea numărului de pagini al lucrării (care se selectează astfel: numărul total de pagini al lucrării scrise + 2 corespunzător celor două pagini negre generate de procesul de scanare), respectiv selectarea opțiunii „neprezentat” sau a opțiunii „eliminat”, în cazul elevilor care nu s-au prezentat sau, după caz, au fost eliminați de la proba respectivă. Lucrarea elevului eliminat nu se scanează si nu se încarcă în platformă.

(11) În situatia în care există elev/elevi care susține/susțin examenul în sală separată, lucrarea/lucrările acestuia/acestora se sigilează într-un plic de către asistenti, care se deplasează la cea mai apropiată sală în care se scanează lucrările, din centrul de examen. Plicul se desigilează, lucrarea/lucrările se scanează și se încarcă în aplicatie conform prevederilor alin. (10).”

”Cei mai mari dintre elevii noștri încep, de mâine, probele scrise ale simulării examenului național de bacalaureat. Succes, dragii mei! Am încredere că veți folosi acest moment pentru a vă familiariza cu atmosfera examenului din vară, precum și pentru a vă îmbunătăți rezultatele!
Generalizarea evaluării digitalizate continuă cu probele scrise ale simulării examenului de bacalaureat care încep mâine în peste 1.300 de unități de învățământ.

După încheierea evaluării acestor probe, vom folosi feedbackul colegilor noștri din teritoriu pentru a optimiza platforma de evaluare, înaintea examenelor naționale”, a transmis ministrul Educației, Ligia Deca.

 

Cursuri gratuite de pregătire organizate de profesorii Universităţii din Ploieşti pentru elevii care susţin examenul de bacalaureat

Universitatea din Ploieşti organizează gratuit cursuri de pregătire pentru absolvenţii care anul acesta susţin examenul de bacalaureat. Modulele vor avea loc la sediul universităţii şi se vor desfăşura la disciplinele Limba şi literatura română, Matematică, Chimie, Economie, Logică, Informatică, fiind susţinute de către profesorii din cadrul universităţii.

„Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti organizează pentru elevii de clasa a XII a module de pregătire pentru examenul de bacalaureat 2024, la următoarele discipline: Limba şi literatura română, Matematică, Chimie (organică şi anorganică), Economie, Logică, Informatică. Orele sunt susţinute de cadre didactice universitare şi se vor desfăşura în campusul universitar, în sala FA1. Participarea la aceste activităţi este gratuită şi deschisă tuturor elevilor”; anunţă, printr-un comunicat dat publicităţii vineri, Universitatea din Ploieşti

Pentru anul universitar 2023-2024, activităţile de pregătire a elevilor pentru examenul de bacalaureat vor începe la 1 martie şi se vor desfăşura până pe data de 7 iunie.