Subscripţia pentru Cuminţenia Pământului a ajuns la aproape 10%: 562.000 de euro, din necesarul de 6 milioane

Corina Şuteu, ministrul Culturii, a anunţat marţi, pe pagina sa de Facebook, că suma totală strânsă din donaţii pentru achiziţia operei ”Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, este de 562.117 de euro.

RomaniaTV.net
16 aug. 2016, 12:20
Subscripţia pentru Cuminţenia Pământului a ajuns la aproape 10%: 562.000 de euro, din necesarul de 6 milioane

”Am depăşit o jumătate de milion de euro în campania «Cuminţenia Pământului». Suma totală este de 562.117 euro”, a scris Corina Şuteu pe pagina de Facebook.

În doar două săptămâni, în cadrul campaniei au fost donaţi 201.019 euro.

”În perioada următoare, Adrian Ghenie va dona contravaloarea uneia dintre lucrările sale, Teatrul Naţional din Bucureşti va deschide stagiunea de toamnă cu un spectacol dedicat campaniei pentru «Cuminţenia Pământului», toţi banii strânşi pe bilete fiind donaţi în conturile campaniei, iar o serie de companii private şi-au anunţat intenţia de a susţine achiziţionarea lucrării lui Brâncuşi prin intermediul donaţiilor”, a mai scris Corina Şuteu pe pagina sa de Facebook.

La numărul unic 8833, cei care scriu textul „Brâncuşi” pot contribui cu 2 euro la subscripţia naţională pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului”. Până acum au fost trimise aproape 20.000 de sms-uri.

Conturi la opt bănci din România sunt disponibile în lei, euro şi dolari, iar donaţiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se găsesc pe site-ul brancusiealmeu.ro.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Conturile sunt deschise până pe 30 septembrie.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.