Subvenție suplimentară pentru căldură de până la 400 de euro pe gospodărie în Austria

Austria va face o nouă plată unică, chiar înainte de Crăciun, de 200-400 de euro pe gospodărie, pentru costurile de încălzire.

06 dec. 2022, 12:31
Subvenție suplimentară pentru căldură de până la 400 de euro pe gospodărie în Austria
Austria va oferi o nouă subvenție suplimentară

Subvenția suplimentară în valoare de până la 400 de euro este destinată amortizării costurilor de încălzire din fiecare gospodărie. Plata se va face o singură dată și este gestionată de provinciile din Austria. Conceptul va fi adoptat până de Crăciun și va fi implementat cât mai rapid.

Ministrul de finanțe din Austria, Magnus Brunner, a anunțat că în acest moment se lucrează la extinderea alocației pentru locuință și încălzire. Măsura va cuprinde aproximativ 500 de milioane de euro și va fi prezentată în perioada următoare, potrivit ziarulromanesc.at.

Citește și: EXCLUSIV. Marcel Ciolacu, despre facturile românilor: „Se ajunsese la preţuri mai mari ca în Germania”

Din cauza creșterii puternice a costurilor de încălzire din Austria, dar și din alte țări, sprijinul suplimentar este important, mai ales pentru familiile cu venituri reduse sau mici. Subvenția suplimentară va fi gestionată de landuri și se va ridica la 200-400 de euro pe gospodărie.

Persaonele majore din Austria care locuiesc în propria gospodărie pot solicita subvenția din partea landului, atunci când costurile de încălzire pe sezon sau an calendaristic depășesc o anumită sumă. Venitul anual este și el o condiție de eligibilitate.

Citește și: Germania vrea să combată inflația prin plafonarea prețurilor energiei electrice și gazelor naturale, începând din 2023. Subvenții de 200 de miliarde de euro

Există diferențe semnificative în privința cerințelor în funcție de provincie. Austria Inferioară a luat decizia de a acorda o subvenție pentru costurile de încălzire pentru sezonul 2022/23 și o subvenție specială pentru beneficiarii de pensii minime, indemnizații de asigiurări de șomaj sau venituri mici sub nivelul de referință al suplimentrului de egalizare, de 150 de lei fiecare.

Austria superioară va oferi un bonus de 200 de euro tutror gospodăriilor care au solicitat  în primăvară subvenția pentru costurile de încălzire 2021/2022, fără să fie necesară o cerere.

Potrivit ministrului de finanțe Brunner și cancelarului Nehammer, subvenția suplimentară va fi decisă înainte de Crăciun. Pe de altă parte, Guvernul respinge o frânare a prețului la gaze și așteaptă modelul german.