Subvenții APIA 2024. Vești bune pentru fermieri, se fac plățile în curând. Câți bani primesc pe hectar la prima tranșă

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că în curând va începe plata primei tranșe din subvenții. Fermierii își vor primi banii începând cu data de 16 octombrie.
Filip Stan
08 oct. 2024, 09:51
Subvenții APIA 2024. Vești bune pentru fermieri, se fac plățile în curând. Câți bani primesc pe hectar la prima tranșă

Subvenții APIA 2024. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va începe în curând achitarea primei tranșe din subvenții, iar schemele care vor intra la plată se vor transfera în procent de 70% pentru plățile directe și 85% pentru măsurile compensatorii.

Subvenții APIA.2024. Câți bani primesc fermierii

Potrivit Ministerului Agriculturii, APIA va avea la dispoziție din 16 octombrie să achite fermierilor la plată în avans un plafon de un miliard de euro care va ajunge în conturile beneficiarilor eligibili până la 30 noiembrie. Banii sunt așteptați de cei 730.395 de fermieri care au depus cereri în campania APIA 2024, pentru 9.962.885 milioane hectare, în măsura în care toate acestea sunt eligibile în urma verificărilor care au fost efectuate de funcționarii agenției, scrie agrointel.ro. 

Potrivit informațiilor din 2023, fermierii vor primi din 16 octombrie banii în avans pentru următoarele scheme de plăți directe:

PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității BISS – se acordă pe întreaga suprafață a fermei;
– PD-02 – Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității CRISS – se acordă fermelor până în 50 de hectare;
– PD-03 – Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri CIS-YF – se acordă tinerilor fermieri pentru primele 50 de hectare eligibile.

Schemele sunt luate din comunicatul oficial al APIA de la începerea avansului din 2023, dar agenția poate anunța pentru campania 2024 și alte intervenții care vor intra la avans, cum ar fi eco-schema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil.

Citește și APIA 2024. Subvenții de peste 1,3 miliarde de euro pentru fermierii români, până la finalul acestui an

Pentru acest an cursul care se ia în calcul pentru plata în avans dar și campania regulară este de 4,9753 de lei pentru un euro, scriu cei de la Agrointel.ro.

Pentru PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității BISS suma minimă prevăzută în PNS pentru cuantumul unitar planificat este de 86,82 euro/ha adică 438,17 lei/ha. În avans se va achita 70% din acest cuantum iar suma minimă pe care o pot lua în considerare fermierii este 60,774 euro/ha, adică 302,36 lei/ha.

În PNS însă sunt estimate alte două cuantumuri, unul unitar planificat (care este cel mai aproape de cel posibil) și altul maxim astfel:

– Cuantum unitar planificat în PNS: 97,85 euro/ha adică 486,83 lei/ha în avans suma fiind de 68,495 euro/ha (340,78 lei/ha);
– Cuantum maxim unitar planificat în PNS: 127,21 euro/ha adică 632,90 lei/ha în avans suma fiind de 89,047 euro/ha (443,03 lei/ha).

Avansul din BISS se acordă pe întreaga suprafață eligibilă a fermei, indiferent de dimensiunea acesteia.

Avans APIA 2024 – plată minimă la hectar din CRISS la 46,28 euro/ha
Pentru PD-02 – Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității CRISS suma minimă prevăzută în PNS  pentru cuantumul unitar planificat este de 46,28 euro/ha adică 230,25 lei/ha. În avans se va achita 70% din acest cuantum iar suma minimă pe care o pot lua în considerare fermierii este de 161,17 lei/ha.

În PNS însă sunt și pentru această intervenție estimate alte două cuantumuri, unul unitar planificat (care este cel mai aproape de cel posibil) și altul maxim astfel:

– Cuantum unitar planificat în PNS: 51,42 euro/ha adică 255,82 lei/ha în avans suma fiind de 179 lei/ha;
– Cuantum maxim unitar planificat în PNS: 61,70 euro/ha adică 306,97 lei/ha în avans suma fiind de 214,87 lei/ha.

Avansul din CRISS se acordă numai fermelor care au până în 50 de hectare.

Avans APIA 2024 – plată minimă la hectar  din PD-03 la 42,30 euro/ha
În cazul PD-03 – Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri CIS-YF, suma minimă prevăzută în PNS  pentru cuantumul unitar planificat este de 42,30 euro/ha adică 210,45 lei/ha. În avans se va achita 70% din acest cuantum iar suma minimă pe care o pot lua în considerare fermierii este de 147,31 lei/ha.

Citește și Subvenţii APIA 2024. Condiția obligatorie pe care trebuie să o îndeplinească fermierii care solicită finanţare de la stat

În PNS însă sunt și pentru această intervenție estimate alte două cuantumuri, unul unitar planificat (care este cel mai aproape de cel posibil) și altul maxim astfel:

– Cuantum unitar planificat în PNS: 46,00 euro/ha adică 228,86 lei/ha în avans suma fiind de 160,20 lei/ha;
– Cuantum maxim unitar planificat în PNS: 69,00 euro/ha adică 343,29 lei/ha în avans suma fiind de 240,30 lei/ha.

Avansului din CIS-YF se acord exploatațiilor deținute de tineri fermieri în limita primelor 50 de hectare eligibile.

Dacă vom luat în calcul că la plata avansului ar putea intra și eco-schema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil pentru aceasta suma minimă prevăzută în PNS  pentru cuantumul unitar planificat este de 56,28 euro/ha adică 280,00 lei/ha. În avans se va achita 70% din acest cuantum iar suma minimă pe care o pot lua în considerare fermierii este de 196,00 lei/ha.

Și pentru această eco-schemă sunt estimate în PNS două cuantumuri diferite,  unul unitar planificat (care este cel mai aproape de cel posibil) și altul maxim astfel:

– Cuantum unitar planificat în PNS: 56,28 euro/ha adică 280,00 lei/ha în avans suma fiind de 196,00 lei/ha;
– Cuantum maxim unitar planificat în PNS: 73,00 euro/ha adică 363,19 lei/ha în avans suma fiind de 254,23 lei/ha.

 

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Ceaiul pe care trebuie să-l bei dacă ai peste 40 de ani. Se consumă seara sau înainte de culcare, te scapă de nervozitate și stări de anxietate, nu are efecte secundare
Capital.ro
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
Playtech.ro
Ce a spus Nadia Comăneci după ce Donald Trump a redevenit președintele Americii: „Liniște și pace”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Se lasă ger crunt în România. Temperaturile scad alarmant
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Raluca Pastramă rupe tăcerea: de când nu a mai dormit Pepe cu ea. Cum a reacționat el când l-a întrebat de ce nu mai împart același pat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Luciul apei Mării Negre, scos la licitație pentru ferme piscicole și de scoici
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9