Suceava, fără groapă de gunoi, din cauza muniţiei de război găsite la Pojorâta

Proiectul de organizare de şantier pentru construirea gropii ecologice de gunoi de la Pojorâta a fost sistat, după ce pe terenul unde se va realiza investiţia s-a descoperit ''un sit de muniţie din al Doilea Război Mondial'' şi se impune asanarea specializată.

RomaniaTV.net
27 mai 2013, 15:12
Suceava, fără groapă de gunoi, din cauza muniţiei de război găsite la Pojorâta

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a declarat, luni, că pe şantierul depozitului ecologic de la Pojorâta au fost descoperite proiectile de 152 mm, cartuşe de infanterie, focoase şi puşti din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Muniţia neexplodată şi puştile au fost preluate de echipa pirotehnică a ISU Suceava.

Potrivit lui Nechifor, în condiţiile în care este de notorietate că în zona respectivă a fost linie a frontului, firma care execută lucrările a contractat o firmă specializată care să asaneze întreaga zonă. Astfel, a fost activată clauza de forţă majoră din contract pentru o întârziere de 35 de zile faţă de termenul de finalizare stabilit, urmând a se respecta însă termenele de finalizare prevăzute.

Nechifor a precizat că administraţia judeţeană a semnat, în luna ianuarie, cu asocierea formată din firmele Bilfinger Baugesellschaft Austria şi Concret Construct AG Gura Humorului contractul de construcţie al celui de-al doilea depozit ecologic de deşeuri din judeţ ce va deservi zona de munte, valoarea contractului fiind de 27,6 milioane de lei, fără TVA, banii provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial (POS) – Mediu. Depozitul ecologic de la Pojorâta se va întinde pe o suprafaţă de 4,4 hectare şi va avea o capacitate de 0,35 milioane de tone de deşeuri.

Potrivit Acordului de mediu semnat de România odată cu aderarea la Uniunea Europeană, în judeţul Suceava trebuie să se construiască două depozite ecologice de deşeuri. Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, finanţat prin POS Mediu prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer.

Încă de vara trecută la Suceava sunt probleme cu depozitarea gunoiului, întrucât cea mai apropiată groapă de gunoi era cea de la Botoşani, care a fost închisă