Suciu (BNR): Rezultatul alegerilor din SUA a generat volatilitate pe pieţele financiare în cursul dimineţii. Momentul pare depăşit

Rezultatul surprinzător al alegerilor din Statele Unite ale Americii a generat volatilitate pe piețele financiare ale lumii miercuri dimineață, inclusiv în România, însă aceasta s-a temperat în cursul după-amiezii, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), Dan Suciu.

09 nov. 2016, 16:53
Suciu (BNR): Rezultatul alegerilor din SUA a generat volatilitate pe pieţele financiare în cursul dimineţii. Momentul pare depăşit

„Am avut o anumită volatilitate pe piețele valutare și bursiere în cursul dimineții, în urma rezultatului surpriză din alegerile americane, spre după-amiază, însă, aceste volatilități s-au mai redus. BNR a avertizat chiar de săptămâna trecută, în comunicatul de politică monetară, că urmărește cu atenție toate elementele de incertitudine care pot apărea pe plan extern și că este hotărâtă să utilizeze toate instrumentele de care dispune, dacă va fi necesar, în aceste condiții de incertitudini sporite”, a explicat Suciu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, rezultatul alegerilor din SUA continuă să reprezintă o incertitudine în privința evoluțiilor viitoare, având în vedere că, deocamdată, nu se cunosc prea multe elemente. „A fost o surpriză, oricum, pentru piețe și piețele nu sunt amatoare de surprize”, a subliniat reprezentantul BNR.

Referitor la posibilitatea ca pe piața valutară din România să se înregistreze, în zilele următoare, fluctuații ale cursului de schimb mai ample decât de obicei, purtătorul de cuvânt al BNR a declarat că nu există elemente care să indice această posibilitate.

„Momentul de surpriză a fost dimineață, când pe toate perechile valutare din regiune s-a simțit o volatilitate mai ridicată. Acum acest moment pare depășit. Dacă vă amintiți, și în cazul Brexit am avut acceași evoluție, ba chiar atunci a durat ceva mai mult’, a mai adăugat Dan Suciu.

Bursele europene au deschis ședința de miercuri în scădere, după ce candidatul republican Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, provocând turbulențe pe piețele globale.

La mijlocul zilei, bursele europene și-au mai redus pierderile, bursa din Londra înregistrând o scădere de 0,4 %, cea din Frankfurt de 1,1 %, bursa din Paris de 1,3 % și cea din Madrid de 2,5 %.

În contradicție cu tendința globală, piețele financiare rusești au crescut miercuri după anunțul privind câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de către Donald Trump, partizan al îmbunătățirii relațiilor cu Rusia.

Conform agenției EFE, bursa de la Wall Street a deschis miercuri mixt, indicele principal Dow Jones, având o creștere de 0,20%, la câteva minute de la începerea tranzacțiilor, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut ușor, cu 0,03 %, iar indicele Nasdaq s-a depreciat cu 0,19%.