Vești proaste pentru Vladimir Putin. Guvernul Suediei susține aderarea țării la NATO. Premierul vrea o candidatură comună cu Finlanda

Suedia a făcut un pas important înainte, în vederea aderării la NATO. Statul scandinav este hotărât să se alăture alianței controlate de SUA, după mai multe săptămâni în care poziția oficială asumată a oscilat.

15 mai 2022, 22:16
Vești proaste pentru Vladimir Putin. Guvernul Suediei susține aderarea țării la NATO. Premierul vrea o candidatură comună cu Finlanda

Partidul Social Democrat, aflat la putere în Suedia, şi-a dat acceptul, duminică, pentru o candidatură la NATO. Astfel, a fost deschisă calea depunerii din partea executivului a unei cereri de aderare, împreună cu Finlanda, informează Le Figaro.

În cadrul reuniunii extraordinare care a avut loc duminică, conducerea formaţiunii a stabilit că partidul va „contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, se arată într-un comunicat al partidului de guvernământ din Suedia.

Suedia, candidatură cu Finlanda pentru aderarea la NATO

Social-democrații au precizat, însă, că se opun instalării unor baze permanente ale NATO şi armelor nucleare pe teritoriul suedez. Poziția Suediei din acest punct de vedere nu ar trebui să reprezinte o barieră în calea aderării. NATO nu impune astfel de condiții, cel puțin la nivel formal.

Citeste si Jens Stoltenberg (NATO): „Războiul nu decurge cu a plănuit Putin. Ucraina poate câștiga cu ajutorul NATO”

Magdalena Andersson, premierul Suediei, susține că o candidatură la NATO împreună cu Finlanda este cea mai bună soluţie pentru țara pe care o reprezintă. Andersson va merge luni în Parlament pentru a se asigura că va exista o largă susţinere pentru o candidatură la NATO. „Apoi vom putea lua o decizie în guvern”, a afirmat politicianul.

Tot duminică, 15 mai, Finlanda şi-a anunţat candidatura „istorică” la NATO, înainte de o reuniune în Suedia în vederea unei prealabile cereri de aderare simultană a celor două ţări.

Citeste si Finlanda va depune oficial cerere de aderare la NATO. Bogdan Aurescu: „România este gata să sprijine un proces rapid …