Suedia se pregăteşte pentru un război cu Rusia. Se reintroduce serviciul militar obligatoriu

Suedia reintroduce serviciul militar obligatoriu. Membri Parlamentului suedez au susţinut o propunere a Guvernului de centru-stânga de a reintroduce serviciul militar obligatoriu în anul 2018, informează Euronews.

RomaniaTV.net
14 oct. 2011, 17:26
Suedia se pregăteşte pentru un război cu Rusia. Se reintroduce serviciul militar obligatoriu

Această măsură este luată în considerare din cauza îngrijorărilor în privinţa securităţii şi a incapacităţii ca poziţiile libere din cadrul Armatei să fie ocupate de voluntari.

Serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţi a fost desfiinţat în Suedia în anul 2010, creşterea militarizării din regiunea baltică, de la anexarea Crimeei în anul 2014, a condus la reexaminarea poziţiei Guvernului suedez.

Decizia a fost susţinută de aproximativ 70% dintre membrii parlamentari. Asta înseamnă că 4.000 de bărbaţi şi femei selectate din cele 13.000 de persoane născute în anul 1999 vor fi mobilizaţi de la 1 ianuarie 2018.

Recruţii vor servi între nouă şi 12 luni, timp în care se speră că numărul celor care vor deveni cadre militare profesioniste va creşte.

Suedia este cunoscută pentru neutralitatea sa, dar „activitatea militară a Rusiei” a fost ”unul dintre motivele” aceste acţiuni.

O garnizoană a fost de asemenea recent restaurată pe insula Gotland, ce înconjoară trei foste state sovietice.

Suedia şi Finlanda cooperează îndeaproape în chestiuni militare şi deşi cele două state nu sunt membre NATO, ameninţarea din partea Rusiei pare să le apropie de organizaţie.