SULEYMAN MAGNIFICUL naşte un scandal MONSTRU. Erori URIAŞE i-au făcut pe turci să-i BLESTEME pe realizatori

SULEYMAN MAGNIFICUL stârneşte scandal dupa scandal! Premierul Turciei critică dur filmul şi îi blestemă pe realizatorii lui! Motivul: marele sultan otoman e prezentat ca un om plin de vicii şi pasiuni. Serialul este însă cel mai urmărit al momentului, a bătut recorduri de audienţă în peste 40 de ţări, inclusiv in Romania. Totuşi, serialul conţine şi o serie de greşeli istorice.

RomaniaTV.net
13 dec. 2013, 21:02
SULEYMAN MAGNIFICUL naşte un scandal MONSTRU. Erori URIAŞE i-au făcut pe turci să-i BLESTEME pe realizatori

Filmul Suleyman Magnificul este cea mai ambiţioasă producţie turcească care a dus la revolte şi proteste fără precedent, dar şi la un număr record de oameni care au vizionat filmul.

Cu un cost de producţie de peste 600 de mii de dolari pe episod, serialul a stârnit şi controverse fără precedent.

Toate poveştile din harem, intrigile politice ale vremii, istoria sclavei care va deveni soţia lui Suleyman sau faptul că Sultanul va fi nevoit să ordone moartea fiilor săi, sunt prezentate în contextul luptelor pentru puterea deplină.

Totuşi, faptul că Suleyman a fost prezentat drept un sultan cu slăbiciuni a revoltat poporul turc, care îl cunoaşte pe eroul serialului drept un conducător puternic, aşa cum e descris de istorie.

Serialul a creat divergenţe şi pentru că sultanul este prezentat ca un împătimit al alcoolului, ceea ce contravine profund spiritului islamic.

CITEŞTE ŞI: SULEYMAN MAGNIFICUL: Povestea de iubire a lui Ibrahim-Paşa

O altă greşeală care atrage atenţia în serialul Suleyman Magnificul – Sub domnia iubirii este legată de ţinute, cadânele purtând haine de inspiraţie veneţiană. În plus, în serial apar şi bijuterii necaracteristice vremii, precum inelele cu smarald faţetat, a căror realizare nu era însă posibilă la vremea la care se petrecea acţiunea din serial, tehnologia de şlefuire nefiind încă descoperită.

O altă eroare strecurată în serial ţine de felul în care este prezentat Regele Ludovic al II-lea al Ungariei, care apare bătrân şi cu părul negru, deşi în realitate acesta era tânăr şi blond.

O altă greşală este folosirea veselei individuale pentru fiecare comesean, practică neobişnuită la acea vreme la otomani.

În Turcia, peste 70.000 de plângeri au ajuns la cei care au difuzat în premieră serialul, prin care se solicitau scuze publice. Totodată, zeci de protestatari au aruncat cu ouă în studiourile unde se filma serialul. Însuţi premierul turc Recep Tayyip Erdogan s-a arătat iritat de felul în care este denaturată istoria în serial: „Îi blestem şi îi condamn pe realizatorii acestui serial şi pe proprietarii acestui post de televiziune, care se joacă cu valorile poporului. Ei trebuie să primească o lecţie”.

Moştenitorii familiei lui Suleyman au promis că vor realiza un serial al lor care să spună adevărul despre Sultan şi adevărul acelor vremuri. Chiar şi premierul turc şi-a manifestat public dezaprobarea.