Suma fabuloasă pe Traian Băsescu şi Maria Băsescu o deţin în titluri de stat. Fostul preşedinte va trebui să vândă din ele pentru a-şi lua casă

Traian Băsescu a anunţat vineri, în direct la România TV, că va trebui să vândă din titlurile de stat în care a investit, pentru a-şi cumpăra sau închiria pe termen lung un apartament, după ce a pierdut casa din Gogol în urma deciziei ÎCCJ, care l-a declarat definitiv colaborator al Securităţii comuniste.

01 apr. 2022, 10:23
Suma fabuloasă pe Traian Băsescu şi Maria Băsescu o deţin în titluri de stat. Fostul preşedinte va trebui să vândă din ele pentru a-şi lua casă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că nu a investit anterior în imobiliare, astfel că singurele valori pe care le deţine sunt titluri emise de Ministerul Finanţelor, el investind practic în statul român, în care a avut, aparent, mai multă încredere decât în mediul privat de afaceri, scrie Fanatik.

Traian Băsescu a afirmat joi că s-a sfătuit cu soția și a decis să cumpere sau să închirieze un apartament în care să locuiască pe viitor. Banii pentru achiziți vor fi obținuți prin vinderea a parte din aceste titluri de stat pe care le deține.

„Mă duc până la bancă, pentru că aceste titluri de stat vor trebui să fie vândute dacă vom ajunge să cumpărăm un apartament. Încep să mă uit, pe ici pe colo, după un apartament. La preţul pieţei, un apartament cu trei camere ne-am dori, aşa am stabilit, că trei camere ne ajung, având în vedere facturile uriaşe care vin la încălzire şi electricitate”, a spus Băsescu adăugând apoi că vrea ca apartamentul să fie într-o zonă cu metrou aproape și cu magazine și o piață.

Titlurile de stat de care vorbea fostul președinte nu sunt trecute în declarația de avere de la Parlamentul European, unde figurează doar niște acțiuni deținute la compania Romgaz. De altfel, potrivit regulilor de la Bruxelles, europarlamentarii nu sunt obligați să declare astfel de  plasamente.

Citeşte şi: Ludovic Orban, dezvăluirile serii despre demisia lui Cîțu cerută de liderii PNL: „El îi invitase să ciocnească o cupă de șampanie de ziua lui. Ei i-au pregătit surpriza, îi cer demisia”

În schimb, parlamentarii de la București trebuie să precizeze toate investițiile și împrumurile acordate, dacă acestea depășesc 5.000 de euro. O astfel de declarație de avere detaliată a trebuit să completeze și Traian Băsescu în iulie 2019, atunci când a părăsit Senatul României pentru a merge în Parlamentul European.

Sumele declarate de către fostul președinte erau impresionante, acesta având, pare-se, mai multă încredere în statul român decât în companii din mediul privat pentru a-și investi banii. Traian Băsescu a cumpărat titluri de stat în trei rânduri și de fiecare dată sumele au fost consistente: 922.000 lei, 101.000 dolari și 129.000 de lei. De asemenea, și Maria Băsescu, soția sa, a cumpărat titluri emise de către Ministerul Finanțelor Publice în valoare de 90.000 de lei, potrivit Fanatik.

În plus, fostul președinte al României a participat în două rânduri la programul Tezaur al MFP, cu o sumă totală de 400.000 de lei. Astfel, în vara anului 2019, titlurile de stat deținute de către Traian Băsescu împreună cu soția depășeau 1.541.000 lei și 101.000 dolari. Acestora li se adăugau acțiuni la Romgaz care depășeau 93.000 de lei.

Este neclar însă câte din aceste titluri de stat mai deține președintele în momentul de față comparativ cu situația de acum aproape trei ani. Este posibil ca unele dintre aceste obligațiuni să fi ajuns deja la scadență. De exemplu, titlurile de stat din programul Tezaur au trei termene diferite pentru scadență: un an, trei sau cinci. Cu cât durata împrumutului acordat statului este mai mare, cu atât crește și dobânda.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Traian Băsescu, soluţia pentru a opri criza facturilor la energie. „Porneam grupurile pe cărbune! România avea resurse să-şi producă electricitatea de care are nevoie