Suma imensă cheltuită de Simona Halep pentru recursul de la TAS. Ion Ţiriac: „Eu i-am spus că fără cinci milioane speranţe nu prea are!”

Simona Halep, fostul număr 1 WTA, se află în mijlocul unui recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) împotriva suspendării de patru ani pentru dopaj dictată de Sport Resolutions, un tribunal independent din Londra, în septembrie 2023. Pentru a-și susține demersul și a-și demonstra nevinovăția, sportiva a făcut eforturi financiare semnificative.

12 feb. 2024, 19:05
Suma imensă cheltuită de Simona Halep pentru recursul de la TAS. Ion Ţiriac: „Eu i-am spus că fără cinci milioane speranţe nu prea are!”
Suma imensă cheltuită de Simona Halep pentru recursul de la TAS. Ion Ţiriac: "Eu i-am spus că fără cinci milioane speranţe nu prea are!"

Suma imensă cheltuită de Simona Halep pentru recursul de la TAS. Echipa de apărători a Simonei Halep include un avocat român, Bogdan Stoica, și un cunoscut avocat american specializat în cazuri de dopaj, Howard Jacobs, care a avut succes în reducerea suspendărilor pentru alți sportivi de top, precum Maria Șarapova și Mario Cilic. De asemenea, expertul francez Jean-Claude Alvarez, specialist în farmacologie, toxicologie și biologie, a fost implicat în apelul româncei.

Costurile legate de procesul la TAS au fost semnificative. Acestea includ onorariile avocaților, costurile administrative pentru mediere, și onorariile judecătorilor, plătite de părțile implicate în proces – Simona Halep și ITIA. Suma totală plătită este considerabilă, având în vedere că procesul s-a întins pe o perioadă de trei zile, cu un total de 26 de ore de audieri.

Citeşte şi: Presa americană, după încheierea audierilor în cazul de dopaj al Simonei Halep: „Confirmarea suspendării este tot mai aproape”/”Menținerea interdicției de patru ani ar însemna foarte probabil sfârșitul carierei”

Cei trei judecători sunt plătiți cu ora de părțile implicate în proces. Românca și ITIA trebuie să acopere costurile administrative pentru o mediere, ridicate la 1.000 de franci elvețieni (1.070 euro), dar și onorariile judecătorilor, de 200 de franci elvețieni pe oră (215 euro/oră). În total, au fost 26 de ore de audieri în cele trei zile pe care s-a întins procesul. Cuantumul este stabilit de directorul general al TAS pe baza muncii prestate de mediator și pe baza timpului alocat în mod rezonabil sarcinii sale.

Mediatorii TAS sunt plătiți cu o rată orară de 200 de franci elvețieni, fără TVA, este specificat pe site-ul Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Judecătorii pot solicita rambursarea cheltuielilor pentru biletele de avion, de tren sau a deplasării cu mașina, cazările la hotel de categorie superioară – până la maximum 350 de franci elvețieni/noapte (375 de euro/noapte), mesele – maximum 150 de franci elvețieni/zi (160 de euro/zi), dar și alte cheltuieli, de telefon, fax, poștă, fotocopiere sau alte cheltuieli de secretariat, până la maximum 200 de franci elvețieni (215 euro). Completul de judecată poate dispune părților să contribuie la orice costuri suplimentare legate de audierea martorilor și experților, scrie Adevărul.

Citeşte şi: Greşeala colosală a Simonei Halep care ar putea duce la menţinerea suspendării pentru 4 ani. CTP: „Nu te apuci să faci astfel de afirmaţii care pot să creeze reacții adverse unei instanțe de judecată”

Cât priveşte plata experților angajați lucrurile stau diferit. Nu există informații despre onorariile cerute de avocați clienților lor implicați în cazurile de dopaj. Un singur indiciu vine din partea lui Ion Țiriac, care a spus în urmă cu mai multă vreme: „Eu i-am spus Simonei Halep că dacă nu pune cinci milioane de dolari pe masă pentru unul sau doi avocați, care să dea în judecată ITIA pentru 100 de milioane… se duce la TAS și speranțe nu prea are!”.

Dacă Simona Halep va obține o reducere a suspendării, ea ar putea reveni pe teren mai devreme, posibil în luna octombrie a acestui an. În caz contrar, dreptul său de joc ar putea fi restabilit abia în octombrie 2026. Investiția financiară considerabilă făcută de Simona Halep în acest proces demonstrează determinarea ei de a-și apăra reputația și de a-și relua cariera sportivă în cel mai bun mod posibil.