Suma infimă pe care o primește un profesor debutant în România. Nici salariul unui dascăl cu vechime nu este mai presus: „Ce adult poate trăi cu suma asta?”

Iulian Cristache, președintele FNAP, spune că salariul pe care îl primește un profesor este foarte mic și că Guvernul trebuie să schimbe asta urgent.

19 apr. 2023, 18:38
Suma infimă pe care o primește un profesor debutant în România. Nici salariul unui dascăl cu vechime nu este mai presus: „Ce adult poate trăi cu suma asta?”
Ce salariu primește un profesor în România

Președintele Federției Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), Iulian Cristache, a scris pe pagina sa de Facebook, că salariul pe care îl primește un profesor în Românai este extrem de mic și că Guvernul trebuie să facă ceva în acest sens cât mai urgent.

„Salariul mediu net pe economie sare puțin peste 4000 de lei. Există profesori cu grad didactic 1, cu 25 de ani vechime, care câștigă 4000 de lei. Profesorii debutanți au un salariu net de 2400 de lei. Dacă Guvernul României nu va gândi o grilă corespunzătoare importanței acestei profesii, ne vom duce rău de tot în următorii 10-15 ani”, a scris Iulian Cristache.

Citește și: Ce salariu are un șofer din Ministerul Educației. Câștigă mai mulți bani decât un profesor

Potrivit acestuia, în acest moment nu ar mai exista profesori de științe exacte.

„Deja nu mai sunt profesori de științe exacte – am prevăzut asta acum șapte ani – și probabil că în sistem vor intra cei care nu gândesc în perspectivă”, e de părere președintele FNAP.

„Ce adult poate trăi în chirie cu un salariu net de 2400 de lei, indiferent de profesie? (…) Trebuie să ne trezim – mă refer la Guvern și la Ministerul Educației. Și da, salarizarea trebuie să conțină un mechanism de control care să ia în considerare calitatea activității la catedră. Dacă nu îți îndeplinești rolul, trebuie să ți se taie din salariu. Altfel, țineți minte că va fi vai și amar de noi în viitor”, a adăugat acesta.

Citește și: Profesor concediat după ce și-a pus elevii să-și scrie necrologul

Liderul Sindicatului „Școala Prahovei”, Ionuț Duță, susține că niciun tânăr profesor nu mai este motivat acum să predea în mediul rural.

„În 5,6 ani, în județ, nu vom mai avea cadre didactice pentru disciplinele matematică, biologie sau fizică. E realitatea din multe școli ale județului, mai ales cele din mediul rural.

De ce ar vrea un tânăr IT-ist să vină să predea informatica? Sau un absolvent de limbi străine? Care, ușor, poate lucra ca translator câștigând sume mult mai mari. Ne pierdem orice șansă de a atrage tinerii către profesia de dascăl cu aceste salarii”, susține acesta, potrivit gandul.ro.