Suma mizeră cu care sunt nevoiți să trăiască zilnic aproximativ 60.000 de copii din România! ONU, îngrijorat de sărăcia extremă din țara noastră

Aproximativ 60.000 de copii din România trăiesc într-o sărăcie lucie. Datele ONU arată că aceștia sunt nevoiți să supraviețuiască cu aproximativ 10 lei pe zi, o sumă derizorie care abia dacă le acoperă necesarul de hrană pentru o singură masă.

14 sept. 2023, 18:18
Suma mizeră cu care sunt nevoiți să trăiască zilnic aproximativ 60.000 de copii din România! ONU, îngrijorat de sărăcia extremă din țara noastră
Suma mizeră cu care sunt nevoiți să trăiască zilnic aproximativ 60.000 de copii din România! ONU, îngrijorat de sărăcia extremă din țara noastră

Suma mizeră cu care sunt nevoiți să trăiască zilnic aproximativ 60.000 de copii din România! La nivel mondial, 333 de milioane de copii supraviețuiesc cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi, iar unul din șase se duce la culcare flămând.

Citește și România, locul I pe medalii la Olimpiada Europeană de Informatică pentru juniori

Suma mizeră cu care sunt nevoiți să trăiască zilnic aproximativ 60.000 de copii din România!

O analiză publicată joi de UNICEF și Banca Mondială arată că, deși numărul copiilor care trăiesc cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi a scăzut de la 383 de milioane la 333 de milioane (sau cu 13%) între 2013 și 2022, impactul economic al pandemiei de COVID-19 a dus la pierderea a trei ani de progrese, ceea ce înseamnă că numărul copiilor care au scăpat de sărăcie extremă este cu 30 de milioane mai mic decât se preconiza înaintea perturbărilor cauzate de COVID-19.

Specialiștii care au realizat această analiză atrag atenția că ritmul accelerat cu care se propagă sărăcia extremă în rândul copiilor nu va putea fi eliminată nici până în anul 2030.

„În urmă cu șapte ani, lumea întreagă a promis să pună capăt sărăciei extreme cu care se confruntă copiii până în 2030. Am realizat progrese care au demonstrat că, prin investiții corespunzătoare și cu voință, putem ajuta milioane de copii să iasă din ceea ce devine adesea un cerc vicios al sărăciei (…) Însă crizele agravate de impactul pandemiei de COVID-19, conflicte, schimbările climatice și șocurile economice au dus la stagnarea progreselor și au lăsat milioane de copii în sărăcie extremă. Nu îi putem dezamăgi pe acești copii. Eliminarea sărăciei infantile reprezintă o alegere politică. Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a ne asigura că toți copiii au acces la servicii esențiale, inclusiv la educație, nutriție, asistență medicală și protecție socială, abordând în același timp principalele cauze ale sărăciei extreme”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

În aceste momente, Africa Subsahariană prezintă cel mai mare procent al copiilor care trăiesc în sărăcie extremă – 40% – și cea mai însemnată creștere procentuală din ultimul deceniu, de la 54,8% în 2013 la 71,1% în 2022. Creșterea rapidă a populației, măsurile reduse din domeniul protecției sociale și tendințele globale îngrijorătoare, inclusiv COVID-19, conflictele și dezastrele climatice, au provocat această creștere abruptă. Mai mult, în același interval, toate celelalte regiuni ale lumii au înregistrat o scădere constantă a ratei sărăciei extreme, cu excepția Orientului Mijlociu și a Africii de Nord, arată raportul.

Cât despre România, raportul a evidențiat nevoia urgentă pentru măsuri de reducere a sărăciei în rândul copiilor. 56.960 de copii români trăiau în sărăcie extremă în 2022, cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi (aprox. 10 lei) , acest lucru însemnând că au aveau cele mai mici oportunități de a avea acces la serviciile esențiale. 155.000 de copii români trăiau cu mai puțin de 3,65 dolari pe zi, în timp ce numărul copiilor care trăiau cu mai puțin de 6,85 dolari pe zi era egal cu 346.210.

Deși reprezintă doar o treime din populația lumii, la nivel global, copiii constituie peste 50% dintre persoanele extrem de sărace. Totodată, copiii prezintă un risc de două ori mai mare decât adulții – 15,8% față de 6,6% – să trăiască în gospodării extrem de sărace, fără hrana, igiena, adăpostul, asistența medicală și educația de care au nevoie pentru a supraviețui și a se dezvolta.

„O lume în care 333 de milioane de copii trăiesc în sărăcie extremă – lipsiți nu doar de nevoile de bază, ci și de demnitate, oportunități sau speranță – este pur și simplu inacceptabilă (…) Este mai important ca niciodată ca toți copiii să aibă o cale de ieșire din sărăcie – prin acces echitabil la educație de calitate, nutriție, sănătate și protecție socială, precum și la siguranță și securitate. Acest raport ar trebui să ne reamintească în mod clar că nu mai avem timp de pierdut în lupta împotriva sărăciei și a inegalității și că trebuie să punem copiii pe primul loc în demersurile noastre”, a afirmat directorul global pentru sărăcie și echitate din cadrul Băncii Mondiale, Luis-Felipe Lopez-Calva.

Citește și Austria nu dă doi bani pe insistenţele Ursulei von der Leyen de a primi România şi Bulgaria în Schengen: „Nu are niciun sens. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”