Suma uriașă de bani pe care o poate primi orice copil la împlinirea vârstei de 18 ani, dacă părinții depun 100 de lei pe lună

Programul Junior Centenar, lansat în 2019, are o mulțime de beneficii pentru familiile cu copii. Dacă părinții depun, an de an, câte 1.200 de lei, cei mici pot beneficia de o sumă uriașă de bani la 18 ani.

29 nov. 2022, 10:04
Suma uriașă de bani pe care o poate primi orice copil la împlinirea vârstei de 18 ani, dacă părinții depun 100 de lei pe lună

Programul Junior Centenar. Fiecare părinte își dorește să contribuie la bunăstarea și viitorul propriilor copii, iar la majorat aceștia să beneficieze de o importantă sumă de bani.

Guvernul a lansat un program în 2019 pentru a sprijini, astfel, familiile cu copii. Astfel, fiecare copil român are un cont individual de economii ”Junior Centenar” deschis la Trezorerie. Până în prezent, doar 2% din ele sunt utilizate.

Părinții au ocazia să economisească sume consistente de bani pentru cei mici. Ei trebuie să depună anual 1.200 de lei în conturile copiilor, iar statul vine cu 600 de lei în plus. Mai mult, la sold (exceptând prima) statul mai oferă o dobândă de 3%.

Când un copil ajunge la vârsta majoratului, titularul contului, reprezentantul legal sau succesorul legal al minorului poate să reatragă suma totală din cont.

Citește și Milioane de români pot încasa al 13-lea salariu. Banii intră pe card în decembrie, înainte de Crăciun

Suma obținută de un copil ajuns la vârsta majoratului e uriașă. În condițiile în care părinții depun 1.200 de lei pe an, adică 100 de lei pe lună, la vârsta de 18 ani copilul poate beneficia de 32,448 de lei, cu peste 10.000 de lei peste suma depusă.

Sigur, această sumă poate fi crescută. Părinții pot depune 1.800 de lei pe an, adică 150 de lei pe lună, iar la 18 ani copilul va avea peste 65.000 de lei, adică cu 28.000 de lei mai mulți bani.

Situațiile în care titlularul contului poate retrage suma înainte de împlinirea vârstei de 18 ani:

  • În cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului, în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații;
  • În cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie;
  • În cazul decesului titularului contului.

Citește și Vești bune pentru elevi! Statul vrea să acorde mai mulți bani pentru această categorie de școlari