Summit NATO: Obama le-a cerut statelor europene din zona euro să se coordoneze mai bine

Preşedintele american Barack Obama a făcut apel, luni, la ţările europene pentru o "coordonare mai eficientă" cu scopul de a opri criza datoriilor în zona euro. Obama a recunoscut că ceea ce se întâmplă în Grecia are "un impact asupra Statelor Unite".

RomaniaTV.net
22 mai 2012, 06:17
Summit NATO: Obama le-a cerut statelor europene din zona euro să se coordoneze mai bine

„Cel mai important este ca Europa să recunoască că proiectul euro înseamnă mai mult decât o monedă şi că trebuie să existe o coordonare mai eficientă pe planul politicii monetare şi fiscale, pe de o parte, şi în ceea ce priveşte creşterea economică, în general”, a declarat preşedintele Obama în cadrul unei conferinţe de presă în încheierea summitului NATO.

Acesta a fost întrebat despre recentul summit G8 de la Camp David, Maryland (est), de vineri şi sâmbătă, unde liderii statelor industrializate au pledat în favoarea unei creşteri economice pentru a compensa efectul austerităţii bugetare şi au solicitat la rândul lor menţinerea Greciei în zona euro.

Obama a reafirmat luni această susţinere refuzând să speculeze cu privire la ce s-ar întâmpla dacă Atena ar ieşi din zona euro.

Însă acesta a spus că „ceea ce se petrece în Grecia are un impact asupra Statelor Unite”.

Această dezbatere cu privire la datoriile europene are loc pe fondul unor grave preocupări privind Grecia, unde criza economică s-a dublat cu un blocaj politic. Grecii sunt chemaţi din nou la urne la 17 iunie iar ieşirea lor din zona euro este discutată deschis.