Summit-ul de la Varşovia: Dialogul NATO-Rusia se reia

NATO și Rusia își vor relua miercuri dialogul diplomatic pentru prima oară de la summitul de la Varșovia, în cadrul căruia Alianța a decis să desfășoare până la 4.000 de soldați în Est, în scopul de a-și consolida securitatea, relatează France Presse, citată de Agerpres.
Filip Stan
13 iul. 2016, 06:14
Summit-ul de la Varşovia: Dialogul NATO-Rusia se reia

Ambasadorii celor 28 de țări ale Alianței Nord-Atlantice și omologul lor rus, Aleksandr Grușko, se vor reuni după-amiază la sediul NATO din Bruxelles pentru o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, o platformă de dialog inactivă de la izbucnirea crizei din Ucraina, în iunie 2014.

„Aliații și Rusia vor discuta trei teme: criza din Ucraina, transparența militară și situația de securitate din Afganistan”, a explicat o purtătoare de cuvânt a NATO, Carmen Romero.

Și „într-un spirit al transparenței, vom informa Rusia cu privire la deciziile importante pe care noi le-am luat săptămâna trecută la Varșovia pentru întărirea securității noastre”, a precizat ea.

La summitul de la sfârșitul săptămânii trecute la Varșovia, liderii Alianței și-au reiterat „unitatea” în fața Rusiei. Aceștia au aprobat o nouă creștere a capacităților militare în Est, dând undă verde desfășurării a patru batalioane multinaționale în cele trei țări baltice și în Polonia începând din 2017, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Traian Băsescu: Iohannis a ieşit cu o declaraţie NEGHIOABĂ după summitul NATO. N-a înţeles nimic

Sub comanda SUA, Canadei, Germaniei și Marii Britanii, cele patru batalioane vor număra între 600 și 1.000 de oameni fiecare. Desfășurarea lor în apropiere de frontiera rusă a stârnit furia președintelui Vladimir Putin, care a acuzat NATO la sfârșitul lunii iunie că încearcă să antreneze țara sa într-o cursă a înarmării „frenetică” și că rupe „echilibrul militar” în vigoare în Europa de la căderea URSS.

„NATO nu constituie o amenințare pentru Rusia. Noi nu căutăm confruntarea. Noi continuăm să aspirăm la o relație mai constructivă cu Rusia, atunci când acțiunile Rusiei fac aceasta posibil”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, informează Agerpres.

Pentru a protesta împotriva anexării Crimeii de către Rusia și ofensiva separatiștilor proruși în estul Ucrainei în primăvara anului 2014, Alianța Nord-Atlantică și-a suspendat cooperarea practică cu Moscova, pe care o acuză de susținerea militară a rebelilor.

Citeşte şi Consiliul NATO-RUSIA: Consolidarea capacităţilor Alianţei în Est, subiectul principal a reuniunii

Această criză, care a provocat temeri printre fostele țări ale blocului sovietic care au aderat la NATO în privința propriei integrități teritoriale, a determinat cele 28 de țări ale Alianței să decidă o consolidare militară fără precedent de la sfârșitul războiului rece.

Astfel, Forța de reacție rapidă a NATO (NRF) a crescut mai mult decât dublu — până la 40.000 de oameni — cu un „vârf de lance” de 5.000 de soldați, în timp ce unele componente pot fi dislocate în termen de 48 de ore.

Alianța a trimis de asemenea avioane de vânătoare suplimentare pentru a ajuta țările baltice să-și protejeze spațiul aerian și a crescut numărul de exerciții.

În paralel, a crescut numărul incidentelor militare și autoritățile militare ruse și aliate n-au mai avut niciun schimb direct din mai 2014.

În noiembrie 2015, armata turcă a doborât un avion rusesc care, potrivit Ankarei, intrase pe teritoriul Turciei dinspre Siria, ceea ce a declanșat o criză diplomatică gravă între Ankara și Moscova, astăzi în fază de aplanare. În aprilie, aparate rusești au interceptat într-un mod „periculos”, potrivit Washingtonului, o navă și un avion de recunoaștere ale armatei americane în Marea Baltică.

Citeşte şi Rusia dă replica după summit-ul NATO: Ameninţarea rusă nu există

La insistența unor țări precum Germania și Franța, dornice să manifeste o atitudine mai constructivă, Consiliul NATO-Rusia s-a reunit din nou la sfârșitul lunii aprilie. Dar, în finalul acestei prime reuniuni, după o pauză de peste 20 de luni, fiecare parte a rămas pe poziția ei în problema conflictului ucrainean.

Chiar dacă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat o „discuție sinceră”, el a recunoscut că întâlnirea nu a reglementat „dezacordurile profunde” între Alianță și Moscova.

Stoltenberg, iar apoi Grușko vor susține declarații în fața presei miercuri, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, în jurul orei locale 17:00 (15H00 GMT).

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Primul vampir nu a fost în România, Serbia susține că l-a avut pe predecesorul lui Dracula
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu ia măsuri. Anunțul serii făcut de fostul candidat. Am demarat acțiuni legale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor