Rusia dă replica după summit-ul NATO: Ameninţarea rusă nu există

Ministerul rus de Externe a oferit, duminică, o replică după summitul NATO de la Varșovia. Kremlinul subliniază că Alianța Nord-Atlantică își concentrează eforturile pe ținerea sub control "a unei amenințări neexistente dinspre Est".

RomaniaTV.net
10 iul. 2016, 12:53
Rusia dă replica după summit-ul NATO: Ameninţarea rusă nu există

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat într-un comunicat că, la reuniunea Consiliului Rusia-NATO care va avea loc pe 13 iulie, Moscova va cere explicații în legătură cu planurile Alianței Nord-Atlantice.

Rusia va cere, de asemenea, explicații din partea NATO în legătură cu un plan finlandez ce vizează ameliorarea apărării aeriene deasupra Mării Baltice, a mai spus purtătoarea de cuvânt în comunicat.

Secretarul general Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să pună capăt sprijinului militar, politic și financiar acordat rebelilor separatiști din estul Ucrainei.

Stoltenberg a făcut aceste afirmații într-o conferință de presă comună cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, după reuniunea la nivel înalt a Alianței Nord-Atlantice desfășurată vineri și sâmbătă în capitala Poloniei.

La acest summit liderii statelor aliate au aprobat desfășurarea a patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, în cadrul măsurilor de contracarare a amenințării reprezentate de Rusia. Obiectivul NATO este de a preveni repetarea scenariului ucrainean și o anexare ipotetică de către Rusia a unei părți a teritoriului uneia dintre fostele republici baltice sovietice.

Marea Britanie s-a angajat să trimită 650 de militari, dintre care 500 în Estonia și 150 în Polonia. Canada a anunțat în urmă cu câteva zile că va trimite 1.000 de militari, în timp ce Belgia și Franța urmează să desfășoare fiecare câte 150 de militari. Batalionul din Letonia va fi sub comandament canadian, cel din Lituania sub comandament german, cel din Estonia sub comandament britanic, iar batalionul din Polonia va avea comandament american.

NATO și-a multiplicat exercițiile în estul Europei pentru a verifica nivelul de pregătire a trupelor sale și a reasigura țările membre din estul Europei. Alianța Nord-Atlantică a trimis, de asemenea, avioane suplimentare pentru a da noi asigurări de protecție a granițelor aeriene de-a lungul coastelor statelor baltice. În sudul Europei, NATO se ocupă tot mai mult de securitatea României și a Bulgariei, care privesc cu neliniște consolidarea dispozitivului militar rus în Marea Neagră.