„Suntem ameninţaţi cu o nouă săptămână de teroare”: Bursa germană s-a prăbuşit din cauza Nord Stream

Din cauza celei mai recente dispute privind gazoductul Nord Stream, indicele bursier german DAX a scăzut pentru prima dată, din noiembrie 2020, la un nivel sub 12.000 de puncte.

28 sept. 2022, 16:45
„Suntem ameninţaţi cu o nouă săptămână de teroare”: Bursa germană s-a prăbuşit din cauza Nord Stream

DAX a pierdut 1,84% și a scăzut la 11.916,55 puncte. „ Suntem amenințați cu o nouă săptămână de teroare ”, a declarat expertul bursier Timo Emden presei germane. De remarcat că DAX a pierdut mai mult de trei procente în această săptămână. Scăderea vine în contextul în care autorităţile germane se tem că gazoductul Nord Stream 1 ar putea deveni ”inutilizabil pentru totdeauna” în urma scurgerilor de gaze din Marea Baltică.

Cantităţi mari de apă sărată vor ajunge în gazoducte şi vor provoca coroziune dacă scurgerile din cele două linii nu sunt reparate rapid, au declarat surse guvernamentale, potrivit publicaţiei Tagesspiegel. Cotidianul german scrie că, din cauza complexităţii atacului, experţii şi cei din cercurile guvernamentale consideră că acesta ar putea fi efectuat doar de un „actor statal”.

Citeşte şi Facturile la energie vor avea un nou mod de calcul. Ce decizie a luat coaliţia de guvernare şi cât vor plăti românii

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că Marina ţării contribuie la ancheta privind scurgerile de gaze, adăugând că situaţia trebuie clarificată, iar responsabilii trebuie identificaţi rapid. „Presupusul sabotaj al conductelor Nord Stream din Marea Baltică este încă o reamintire a faptului că suntem dependenţi de infrastructura critică, de asemenea, subacvatică„, a declarat Lambrecht.

Citeşte şi Beneficiarii crizei: Casele de amanet din Germania sunt pline, oamenii renunţă la bunurile de valoare ca să-şi plătească facturile