Supermarketuri închise, pungi cu produse pentru populație – planul pentru blackout stabilit de guvern

Austria, ţara de la care a plecat isteria penei masive de curent în toată Europa, are un plan bine pus la punct în caz de blackout.

29 nov. 2022, 18:41
Supermarketuri închise, pungi cu produse pentru populație – planul pentru blackout stabilit de guvern

Plan de urgență blackout Austria – Comerțul cu alimente din Austria a convenit asupra unui plan de urgență în cazul unui blackout. Ce se întâmplă în comerțul cu alimente când toate luminile se sting – și piețele sunt pregătite pentru cel mai rău caz? Ministrul Energiei Leonore Gewessler  (Verzi) și ministrul Agriculturii Norbert Totschnig  (ÖVP) au invitat marți dimineața la o masă rotundă pentru a discuta exact acest subiect cu reprezentanții comerțului cu amănuntul alimentar, partenerii sociali, departamentele respective, asociația municipalităților și alți experți. Acum este nevoie de un plan de criză precis pentru populație.

Blackout, populația trebuie să se pregătească: „Apă pentru trei zile, alimente și lanterne”

Plan de urgență în cazul unui blackout. „Ca infrastructură critică pentru sistem, comerțul cu amănuntul alimentar intern are responsabilitatea socială de a fi pregătit pentru situații de urgență și de a putea asigura aprovizionarea de bază a populației chiar și în cazul unui blackout”, se arată într-un comunicat.
Planul prevede ca toate magazinele alimentare să rămână închise în prima zi a unui blackout pentru a lua măsurile de precauție necesare, relatează Heute.

Blackout în Austria, „populația va jefui magazinele, trebuie să fim pregătiți”

Acesta este noul plan de criză de întrerupere în Austria

1.REGULI DE BLACKOUT ZIUA 1
În prima zi de blackout în Austria, toate supermarketurile rămân închise pentru a planifica toate măsurile de precauție necesare aprovizionării populației.

2.REGULI DE BLACKOUT ZIUA 2
Din a doua zi, de la 10:00 la 15:00 , se vor preda pungi cu produse proaspete la Spar, Interspar, Maximarkt, Billa, Penny, Adeg, Sutterlüty, Hofer, Lidl, Nah- und Frisch, Unimarkt și M-Preis. Fiecare cetățean poate lua cu el o pungă acasă.

Iată ce se află în interiorul pungilor: se vor vinde pungi de mâncare și băuturi gata făcute cu apă, pâine neperisabilă, conserve, alte produse și lumânări. Articole pentru bebeluși și produse de igienă vor fi disponibile la cerere.

3.REGULI DE BLACKOUT ZIUA 3
Din a treia zi se vor servi doar alimente uscate din motive de siguranta alimentara. Ca și până acum, populației i se recomandă în continuare să păstreze hrana în gospodărie pentru 14 zile .

Pungile se predau in fata supermarketului, nu se poate intra in magazin sau alege singuri produsele. În plus, Banca Națională sfătuiește să păstrați acasă numerar în valoare de aproximativ 100 de euro per membru de familie.

Plan de urgență blackout Austria – 100 de euro de familie
Experții subliniază, de asemenea, că ar trebui să aveți suficienți bani acasă. Pentru că: În cazul în care cel mai rău vine în cel mai rău, nici bancomatele, nici plățile cu cardul nu funcționează în retail. Dar câți bani ar trebui să ai la dispoziție într-un loc sigur? Banca Națională a Austriei (OeNB) recomandă păstrarea a aproximativ 100 de euro per membru al familiei sau dublul sumei cumpărăturilor pe săptămână în casă. Prin urmare, o familie de patru persoane ar trebui să aibă cel puțin 400 de euro în numerar. Dacă este posibil, banii ar trebui să fie disponibili în hârtii mici – adică sub formă de bancnote de 10, 20 sau 50 de euro.

Vestea bună: Departamentul de Energie presupune că riscul unui blackout este „foarte scăzut în general”. Acest lucru este valabil și pentru o pană de curent.

Arafat: Să intre o ţară întreagă cum e România într-un black-out deodată este ceva foarte puţin probabil / Mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului / Spitalele trebuie să aibă generatoare

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că este foarte puţin probabil ca România să intre într-un black-out, precizând că mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului. El a explicat că spitalele şi alte instituţii esenţiale trebuie să aibă generatoare care să intre în funcţiune când se întrerupe alimentarea cu electricitate.

Raed Arafat nu se teme de blackout în România: ”Mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului”

Raed Arafat a fost întrebat, joi, la Antena 3, ce va face România dacă se va confrunta cu situaţii de întrerupere de curent aşa cum s-a întâmplat în Ucraina şi în Republica Moldova.“Dacă probabilitatea pentru România este una foarte mică, astfel de probabilitate pentru România este mult, mult mai redusă decât ce vedem, din păcate, că se întâmplă în Republica Moldova, unde există o dependenţă mai mare pe partea de curent care provine din Ucraina. Dar totuşi, dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neaparat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”, a afirmat Arafat.

El a precizat că spitalele trebuie să aibă generatoare.“Toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor şi este obligatoriu să fie verificat, testat, funcţional, alimentat, ca să intre imediat în lucru. Partea cealaltă, la nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile şi am dus zone destul de importante, alimentându-le cu curent, şi în sudul ţării, în zona Ialomiţa. Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”, a explicat şeful DSU.

El a susţinut că este puţin probabil ca România să intre, întreaga ţară, într-un black-out.“Să intre o ţară întreagă cum e România într-un black-out deodată este ceva foarte puţin probabil. Mai degrabă, dacă o să avem probleme, o să fie din cauza furtunilor de zăpadă şi viscolului şi astfel de probleme decât din cauza situaţiilor care au generat problemele acum, în Moldova şi în Ucraina, adică din cauza războiului”, a transmis Arafat.

Raed Arafat a solicitat Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă să facă controale la spitale şi instituţii importante pentru a vedea dacă sunt pregătite pentru pene de curent
El a precizat că orice benzinărie ar trebui să aibă un generator.“Noi am ridicat problema foarte serios că orice benzinărie trebuie să aibă un generator care să ducă măcar o parte din pompe. Şi asta a fost după ce a fost problemă în vestul ţării şi ne-am confruntat cu situaţia că maşinile care vroiau să alimenteze, benzinăriile din zonă, Lugoj, Timişoara, nu funcţionau. Şi atunci am conectat unul din generatoare pe o stradă în care exista benzinărie şi benzinăria respectivă a putut să alimenteze. În viitor, am discutat acest aspect inclusiv cu ministerele de resort, că va trebui, într-o formă sau alta, să fie obligatorie chiar la autorizare ca o benzinărie să aiba o sursă de energie de rezervă pentru că la benzinărie alimentezi şi maşinile de pompieri, alimentezi şi ambulanţele şi maşinile de poliţie şi maşinile personale pentru a se deplasa. Şi atunci nu e normal ca o benzinărie să rămână fară curent şi să spună nu pot să alimentez nicio maşină”, a adăugat Raed Arafat.

 

El a fost întrebat cum pot rezista cetăţenii într-o pană de curent majoră, de trei zile.“Din păcate, pentru primele trei zile, soluţii magice nu sunt. Soluţiile sunt să ai cu ce să te încălzeşti, chiar cu ce să te înveleşti până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare. Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă. Lumânările sunt periculoase pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casa de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu. Bineînţeles, la asta se adaugă tot ce recomandăm pe site-ul Fii pregătit în caz de diferite categorii de urgenţă pentru cele trei zile. Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic. Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”, a menţionat şeful DSU.