Surpriză mare la CM 2022. Germania este eliminată din Qatar, Japonia şi Spania merg în optimi

Germania, de patru ori campioană a lumii, părăseşte ruşinos, încă din grupe, inedita competiţie din Qatar. În faza următoare, Spania va întâlni Marocul, în timp ce Japonia se va duela cu Croația.

01 dec. 2022, 22:58
Surpriză mare la CM 2022. Germania este eliminată din Qatar, Japonia şi Spania merg în optimi

CM 2022. Germania a învins Costa Rica, 4-2, deşi la un moment era condusă cu 2-1. Însă Spania a cedat în fața Japoniei, 1-2, astfel că ibericii și niponii merg braț la braț în optimi! Spania va întâlni Marocul, în timp ce Japonia se va duela cu Croația.

Japonia a terminat grupa pe primul loc, cu 6 puncte, iar Spania s-a clasat pe doi, cu 4 puncte. Ambele echipe s-au calificat în optimile CM. Germania, locul 3 cu 4 puncte, şi Costa Rica, locul 4 cu 3 puncte, au fost eliminate.

A existat şi un premiu de consolare. Germanul Manuel Neuer a devenit, joi, portarul cu cele mai multe meciuri jucate la Cupa Mondială. El a avoluat în partida Germaniei cu naţionala din Costa Rica, din ultima etapă a grupelor CM. Pentru Neuer este al 19-lea meci jucat la turneele finale ale CM.

Neuer i-a depăşit pe germanul Sepp Meier şi pe brazilianul Claudio Taffarel, care au evoluat în câte 18 meciuri la turneele finale ale CM.

CM 2022. Argentina, după accidentul cu Arabia Saudită din primul meci, se califică lejer în optimi. Polonia a trecut de Mexic la golaveraj

CM 2022: Maroc şi Croaţia s-au calificat în optimi. Belgia, eliminată

Reprezentativele Marocului şi Croaţiei s-au calificat, joi, în optimile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar, încheind Grupa F pe primele două poziţii.
În ultima etapă a grupei, Maroc a învins cu scorul de 2-1 Canada. Au marcat Ziyech ‘4 şi En Nesyri ’23 pentru marocani, respectiv Aguerd ’41 (autogol) pentru Canada.

CM 2022: Maroc şi Croaţia s-au calificat în optimi. Belgia, eliminată
Croaţia a remizat cu Belgia, scor 0-0, într-un meci la care Istvan Kovacs a fost arbitru de rezervă. Maroc a încheiat grupa pe primul loc, cu 7 puncte, iar pe doi a terminat Croaţia, cu 5 puncte.

Belgia s-a clasat pe locul trei, cu patru puncte, şi este eliminată din competiţie, la fel ca ultima clasată, Canada, care nu a obţinut niciun punct.

 

Prima demisie de la CM 2022: spaniolul Roberto Martinez pleacă de la naţionala Belgiei

„Acesta a fost ultimul meu meci ca antrenor al echipei naţionale. Este emoţionant”, a spus el, citat de Reuters. „Nu pot să continui. Mi-am luat rămas bun de la jucători şi de la staff. Aveam de gând să mă opresc oricum – orice s-ar fi întâmplat. „Chiar dacă am fi devenit campioni mondiali. Am luat această decizie înainte de Cupa Mondială”.

Se încheie astfel o lungă perioadă la conducerea echipei, în care a dus-o pe prima poziţie în clasamentul mondial şi pe locul trei la Cupa Mondială din Rusia.

Belgia a ratat numeroase ocazii de a înscrie golul împotriva Croaţiei, care i-ar fi permis să se califice în fazele eliminatorii, dar a trebuit să se mulţumească cu un rezultat de egalitate, 0-0, şi cu locul trei în grupă, după Maroc şi Croaţia. Acest rezultat a sintetizat o campanie dezamăgitoare în care a marcat doar o singură dată în trei meciuri şi a ţinut mai mult prima pagină a ziarelor pentru certurile din afara terenului decât pentru fotbalul de pe teren.

„Astăzi am fost din nou noi înşine”, a spus Martinez. „Nu este niciodată uşor să câştigi un meci la o Cupă Mondială. În acel prim meci cu Canada am câştigat (1-0), dar nu am fost noi înşine. Am pierdut meritat acel al doilea meci împotriva Marocului (2-0). Nu am fost pregătiţi.

„Astăzi ne-am creat multe ocazii, aşa că nu, nu am regrete. Putem pleca de la Cupa Mondială cu capul sus”. Martinez a recunoscut că acesta ar putea fi sfârşitul şi pentru o parte din „generaţia de aur” a echipei, dar crede că lasă echipa cu un grup proaspăt de jucători tineri care să o ducă mai departe.

„Jucători precum Tielemans, Onana, Doku … generaţia de aur a realizat ceva care ar trebui să entuziasmeze generaţiile viitoare. Această moştenire trăieşte şi ei trebuie să continue să stabilească standarde înalte”.

Apărătorul Jan Vertonghen, în vârstă de 35 de ani, a lăsat să se înţeleagă că au existat tensiuni în tabără şi a spus că pe parcursul celor trei meciuri pur şi simplu nu au fost suficient de buni. „Nu trebuie să fim 26 de prieteni pentru a câştiga”, a spus el. „Sunt foarte dezamăgit. Am dat totul pentru Belgia, pentru grupul nostru şi pentru antrenorul nostru. Dar nu a fost suficient. Nu am pierdut „calificarea” în seara asta. Am avut multe ocazii, mai multe decât în meciurile precedente la un loc, dar nu am reuşit.”