Surpriză: Olaf Scholz și afaceriștii germani, la negocieri în China, cu Xi Jinping

După ce ar fi lăsat de înțeles că-și dorește o apropiere de Rusia, cancelarul german Olaf Scholz va efectua o vizită în China, la Xi Jinping, aliatul lui Vladimir Putin.

04 nov. 2022, 09:46
Surpriză: Olaf Scholz și afaceriștii germani, la negocieri în China, cu Xi Jinping

Olaf Scholz este primul lider din G7 care vizitează China, în ultimii trei ani. Discuțiile dintre politicianul german și Xi Jinping vor avea loc vineri, 4 noiembrie. Liderul de la Berlin se va deplasa la Beijing cu oameni de business, pentru a transmite un mesaj clar: afacerile cu cea de-a doua cea mai mare economie a lumii trebuie să continue, susține CNN.

Astfel, Olaf Scholz va discuta cu președintele Xi Jinping, cât și cu premierul Li Keqiang, în capitala Chinei. Cancelarul va efectua vizita cu directori generali ai giganților din Germania, precum Volkswagen, Deutsche Bank, Siemens și BASF. De asemenea, cei menționați vor avea întâlniri cu ușile închise și cu reprezentanți ai companiilor chineze.

Deplasarea lui Olaf Scholz are loc în contextul în care tensiunile sociale din Germania continuă să crească, iar statul din centrul UE se îndreaptă către recesiune.

Germania, „motorul Europei”, dă semne că vrea să se apropie de China și Rusia

 

Deciziile din ultimele luni, pe fondul conflictului din Ucraina, au pus Germania într-o situație delicată: a fost forţată să renunţe la dependenţa îndelungată de energia rusă. De cealaltă parte, Rusia și-a îndreptat atenția pentru derularea de afaceri cu China și statele asiatice. Vladimir Putin este unul dintre pilonii BRICS, format din puteri nucleare și economice, precum China, Rusia, Africa de Sud, India și Brazilia.

În ceea ce privește relația cu Olaf Scholz cu Vladimir Putin, Recep Erdogan, președintele Turciei, a dezvăluit faptul că liderul german ar fi interesat de o soluție de mijloc.