Dacian Cioloş discută luni cu liderii partidelor parlamentare pe tema schimbării legii alegerilor locale

Premierul Dacian Cioloș va avea luni întâlniri succesive cu liderii partidelor parlamentare pentru a discuta pe tema modificării legii alegerilor locale.

31 ian. 2016, 12:01
Dacian Cioloş discută luni cu liderii partidelor parlamentare pe tema schimbării legii alegerilor locale

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat pentru Mediafax că premierul Dacian Cioloş va începe consultările cu partidele pe tema revenirii la alegerea primarilor în două tururi luni. Prima întâlnire urmează să aibă loc la ora 09.45, la Vila Lac 1.

Citeşte şi: Dragnea: Majoritatea partidelor nu vor alegeri în două tururi. Nu ştiu dacă Cioloş se mai poate gândi la o OUG

De asemenea, au mai spus sursele citate, premierul Cioloș va avea în cursul după amiezii de luni întâlnirea săptămânală de lucru cu președintele Klaus Iohannis.

Blaga, Bolojan, Orban, Săftoiu și Flutur – delegația PNL la discuțiile cu premierul privind modificarea legislației electorale

Copreședintele PNL Vasile Blaga, secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, și prim-vicepreședinții liberali Ludovic Orban, Adriana Săftoiu și Gheorghe Flutur formează delegația liberală care va merge, luni, la discuțiile cu premierul Dacian Cioloș pe marginea modificării legii alegerilor locale.

Prim-vicepreședintele liberalilor Adriana Săftoiu a precizat, duminică, pentru Agerpres, componența delegației și faptul că întâlnirea dintre premierul Dacian Cioloș și PNL va avea loc în jurul orei 9.45, la Vila Lac.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu nu va participa la discuții, fiind plecată, până la sfârșitul săptămânii viitoare, într-o vizită în Statele Unite ale Americii.

UDMR participă luni la întâlnirea cu Cioloș, dar nu este de acord cu alegerea primarilor în două tururi

Delegația UDMR va participa luni la întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș, pe tema modificării alegerilor locale, dar nu este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, au declarat pentru Agerpres oficiali din biroul de presă al Uniunii.

”Delegația UDMR condusă de președintele Kelemen Hunor va participa la întâlnirea cu prim-ministru Dacian Cioloș, dar își menține poziția inițială, adică nu este de acord cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin”, au subliniat aceștia.

Anterior, PNL i-a cerut premierului să emită OUG pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Deşi, iniţial, premierul a spus că nu crede că este „democratic” să modifici prin OUG o lege politică, adoptată de Parlament, în 24 ianuarie, Dacian Cioloş a precizat că ia în calcul toate variantele, inclusiv asumarea răspunderii. În afară de PNL, doar Mişcarea Populară s-a pronunţat clar pentru alegerea primarilor în două tururi.

 

Deşi, iniţial, premierul a spus că nu crede că este „democratic” să modifici prin OUG o lege politică, adoptată de Parlament, duminică, Dacian Cioloş a precizat că ia în calcul toate variantele, inclusiv asumarea răspunderii.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că premierul Dacian Cioloş nu se mai poate gândi la iniţierea unei Ordonanţe de Urgenţă sau a unui proiect de lege pentru alegerile locale în două tururi de scrutin, având în vedere că majoritatea partidelor, PSD, UNPR, ALDE şi UDMR, s-au declarat împotriva acestei modificări a legislaţiei, propusă de PNL

Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a anunțat, sâmbătă, că progresiștii vor respecta legea alegerilor locale, votată de toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.

De asemenea, copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut că legile electorale nu trebuie schimbate în funcție de interesul unui partid.

Mișcarea Populară solicită modificarea legilor electorale în sensul alegerii primarilor și a președinților de consilii județene prin vot direct și în două tururi de scrutin, a anunțat săptămâna trecută președintele MP, Traian Băsescu, la finalul Consiliului Executiv Național al partidului.

PSRO susține alegerea în două tururi din motive de reprezentativitate sporită oferită viitorilor primari, subliniind că în acest fel se permite și o șansă mai bună pentru reînnoirea clasei politice, dându-se ocazia partidelor mici sau nou apărute să aibă o șansă corectă.