Surse: Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu ar fi fost informat de SRI despre afacerile Hexi Pharma

În perioada în care a ocupat funcţia de ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a primit cel puţin o informare din partea SRI în care era indicat, în clar, numele companiei Hexi Pharma, au declarat, sub protecţia anonimatului, surse medicale.

22 iun. 2016, 05:37
Surse: Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu ar fi fost informat de SRI despre afacerile Hexi Pharma

Documentul care includea numele companiei Hexi Pharma făcea parte din seria de informări trimise de SRI pe tema infecţiilor nosocomiale din spitalele româneşti. Nu se ştie precis câte dintre aceste informări, care au fost de ordinul zecilor, au fost citite de miniştrii sau de secretarii de stat care s-au succedat la conducerea Ministerului Sănătăţii.

Bănicioiu a trimis Corpul de control al Ministerului să facă un control la unul dintre spitalele din Cluj Napoca. Această decizie de a trimite o echipă de control a fost corectă, la acel moment, dar afacerile Hexi Pharna au continuat chiar şi după ce Bănicioiu a plecat de la conducerea MS, scrie romanialibera.

Citeşte şi: SRI a trimis 21 de sesizări către DNA privind dezinfectanţii diluaţi, în perioada 2009-2015

Din partea Ministerului Sănătăţii nu există încă o confirmare oficială legată de numele spitalului din Cluj care a fost verificat de Corpul de control, ca urmare a sesizării legate de Hexi Pharma.

Fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat pentru “România Liberă“ că nu ştie despre ce informări este vorba, însă a ţinut să precizeze că, în timpul mandatului său, a trimis Corpul de Control la mai multe spitale din ţară pentru verificarea sesizărilor privind infecţiile nosocomiale, dar şi a calităţii produselor biocide. Bănicioiu a refuzat să răspundă dacă a primit de la SRI informări legate punctual de produsele livrate spitalelor de firma Hexi Pharma, invocând faptul că legea îi interzice să facă public conţinutul acestor informaţii confidenţiale de la un serviciu secret.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a spus pentru  “România Liberă” că va avea un punct de vedere oficial pe această temă după ce va consulta toate documentele aflate la dispoziţia ministerului.  

Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Sănătăţii din anul 2014 până în noiembrie 2015, pierzându-şi funcţia prin demisia întregului guvern Ponta – în urma incendiului din clubul Colectiv. După ce Bănicioiu a plecat de la conducerea MS, în luna mai 2016, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista spitalelor unde au fost semnalate probleme în urma controalelor efectuate ca urmare a scandalului dezinfectanţilor. Pe această listă apar două unităţi din Cluj. Acestea sunt Institutul Inimii „Nicole Stancioiu” şi Institutul Oncologic “Prof.dr. Ion Chiricuţă”.