SURSE: Marius Nica, în locul Rovanei Plumb pentru postul de comisar european. UPDATE: premierul Dăncilă infirmă

Rovana Plumb va fi înlocuită de Marius Nica pentru postul de comisar european, anunţă România TV.

RomaniaTV.net
11 sept. 2019, 15:57
SURSE: Marius Nica, în locul Rovanei Plumb pentru postul de comisar european. UPDATE: premierul Dăncilă infirmă

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă a infirmat informația și a precizat că nu o retrage pe Plumb, care tocmai ce a fost acceptată pentru a ocupa postul de comisar european pe domeniul Transporturilor.

„Nu este adevărat! Nu există o retragere a Rovanei Plumb.”, a precizat Viorica Dăncilă pentru stiripesurse.ro

Marius Nica este un apropiat al Rovanei Plumb. Acesta fost ministru al Fondurilor Europene atât în Guvernul condus de Victor Ponta, cât și în Guvernul condus de Mihai Tudose. 

Marius Nica este specialist în fonduri europene, dar și în tot ceea ce înseamnă conexiunile de la Bruxelles.  

Anterior, au fost mai multe discuții legate de numirea Rovanei Plumb pentru funcția de Comisar European. 

Rovana Plumb a fost propusă iniţial comisar european pentru Transporturi. Anunţul a fost făcut, marţi, la Bruxelles, de preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a prezentat structura şi componenţa viitorului executiv comunitar.

Componenţa noii Comisii Europene trebuie validată prin vot de Parlamentul European. Ursula von der Leyen a prezentat şi structura Comisiei Europene, care în opinia sa asigură un echilibru, pentru că vicepreşedinţii vin şi din est, şi din vest, şi din nord, şi din sud.

De asemenea, vicepreşedinţii vor avea şi portofoliu de comisari.Statul de drept va rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană, a subliniat Ursula von der Leyen, iar de acest domeniu se vor ocupa comisarii Didier Reynders (Justiţie) şi Vera Jourova (Valori şi transparenţă).

„Această echipă va defini calea europeană: vom acţiona cu hotărâre împotriva schimbărilor climatice, ne vom consolida parteneriatul cu Statele Unite, ne vom defini relaţiile cu o Chină mai autonomă şi vom fi un vecin fiabil, de exemplu pentru Africa. Această echipă va trebui să apere valorile şi standardele noastre de nivel mondial. Vreau o Comisie condusă cu hotărâre, care se axează în mod clar pe aspectele care ne preocupă şi care oferă răspunsuri. Vreau să fie o Comisie bine echilibrată, agilă şi modernă. Această echipă va trebui acum să câştige încrederea Parlamentului. Comisia mea va fi o comisie geopolitică dedicată politicilor durabile şi doresc ca Uniunea Europeană să fie gardianul multilateralismului, pentru că ştim că suntem mai puternici realizând împreună ceea ce nu putem face singuri”, a declarat Ursula von der Leyen.

Rovana Plumb (România) este deputat în Parlamentul European (vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor) şi a ocupat, la nivel naţional, posturile de ministru al mediului şi schimbărilor climatice, ministru al muncii, ministru al fondurilor europene, ministru al educaţiei şi ministru al transporturilor. Ea se va ocupa de portofoliul „Transporturi”.