SURSE Premierul Cîţu a transmis USR PLUS că preşedintele Iohannis este de acord cu remanierea lui Stelian Ion

Florin Cîţu este sigur că preşedintele Klaus Iohannis va semna decretul de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei Stelian Ion şi le-a transmis acest lucru celor din conducerea USR PLUS încă de miercuri seară.

02 sept. 2021, 10:19
SURSE Premierul Cîţu a transmis USR PLUS că preşedintele Iohannis este de acord cu remanierea lui Stelian Ion

Discuțiile dintre Florin Cîţu şi liderii USR PLUS au avut loc miercuri seară, cu puțin timp înainte ca premierul să anunțe public că a semnat revocarea din funcție a lui Stelian Ion, pe care l-a acuzat că nu ar fi vrut să avizeze proiectul de OUG pentru lansarea programului Anghel Salingy. Stelian Ion a declarat în repetate rânduri că nu putea aviza documentul pentru că acesta nu ajunsese în original la Ministerul Justiției.

Conform surselor citate de G4Media pe 6 august, președintele Iohannis era încă de atunci nemulțumit că Stelian Ion continuă proiectul de desființare a Secției Speciale pentru magistrați (SIIJ) în forma radicală, dar și pentru că ministrul a lansat fără acordul său concursul pentru ocuparea posturilor – cheie de procuror șef DIICOT, procuror șef adjunct la DNA și șefi de secție la DNA și Parchetul General.

Stelian Ion a vorbit chiar joi despre procesul de selecţie al procurorilor de rang înalt de la Parchetul General, DNA şi DIICOT şi a lăsat de înţeles că ar fi simţit unele presiuni, dar nu a nominalizat un pesonaj sau un partid anume.

Stelian Ion: „Am primit semnale că selecţia procurorilor de rang înalt ar trebui să o facă altcineva”

Stelian Ion s-a oprit pentru a oferi o serie de declaraţii presei şi s-a referit la procesul de selectare a procurorilor de rang înalt funcţiile vacante de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT, pentru care Ministerul Justiţiei a anunţat, tot joi, că există 11 candidaţi înscrişi.

„Am inceput procedura de selectare a candidatilor pentru functiile de procuror de rang inalt. Am primit mai multe semnale cum ca nu e in regula ca un ministru USR, sau eu în mod special, ar putea coordona aceasta activitate de selectie si ca nu ar trebui sa o fac eu, ci altcineva, pentru a avea un rezultat asteptat dinainte. Daca lucrurile se desfasoara intr-o anumita cronologie si se confirma aceste lucruri, vom vedea. Nu este vorba de un partid anume, ci de maniera in care se discuta.

Eu vad aceasta procedura una in care institutiile trebuie sa colaboreze, iar la final sa avem propuneri acceptate si de Presedinte. Imi doresc si mi-am dorit mereu un dialog si cu presedintele, dar nu stiu daca este multumit de candidaturi. Mesajul meu pentru procurori este sa fie increzatori in activitatea lor si sa nu accepte niciodata semnale in activitatea pe care o desfasoara. E datoria noastra, a politicienilor, sa le asiguram cadrul si conditiile pentru a-si desfasura aceasta activitate in mod independent. De aceea e important ca la rectificarea bugetara sa se aloce sumele pe care le-am solicitat. Pana voi vedea in Monitorul Oficial decretul semnat de Presedinte, imi fac datoria ca la carte.”, a declarat Stelian Ion în faţa Ministerului de Justiţie.

Citeşte şi: Florin Cîțu, mesaj pe Facebook după ce l-a demis pe ministrul justiției şi criza din coaliţia de guvernare: „Succes, România! Astăzi câștigăm big time!”


loading...