SUSPENDAREA RATELOR, doar în anumite condiţii. Cine poate beneficia de OUG dată joi

Debitorii persoane fizice, PFA și IMM vor putea cere băncilor și instituțiilor financiare nebancare suspendarea cu până la 9 luni a ratelor la creditele în derulare, dar doar în anumite condiții. Debitorii vor răspunde în fața Fiscului dacă nu vor acorda ratele pentru care statul a acordat garanții, la fel cum se întâmplă și acum în cazul creditelor Prima Casă.  De asemenea, nu pot beneficia de amânare la plata ratelor clienții care au restanțe la credite la data instituirii stării de urgență în Romania. Proiectul ar putea suferui modificări în şedinţa dee joi. 

RomaniaTV.net
26 mart. 2020, 14:31
SUSPENDAREA RATELOR, doar în anumite condiţii. Cine poate beneficia de OUG dată joi

UPDATE: În deschiderea şedinţei de guvern, premierul Orban a adresat miniştrilor mai multe cereri, cele mai importante vizând domeniile Finanţelor şi Transporturilor.

„Insist să fie expres prevăzute contractele de leasing, pentru că ştim că sunt foarte afectate companiile de transport şi cele de transport marfă”, a spus premierul, adresându-se ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, în contextul ordonanţei ce priveşte amânarea ratelor pentru persoane fizice, IMM-uri şi PFA-uri.

„Trebuie să susţinem toate investiţiile şi chiar să demarăm noi investiţii care să susţină sectorul transporturilor”, a cerut Orban, în dialog cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Persoanele fizice trebuie să aibă veniturile afectate direct sau indirect de pandemie, iar IMM trebuie să aibă activitatea afectată de deciziile autorităților, arată sursele Profit.ro. Legea se aplică pentru persoanele fizice, persoanele fizice autorizate și întreprinderile mici și mijlocii. Se introduce o derogare de la OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, astfel încât obligațiile de plată (rate de capital, dobânzi și comisioane) pentru acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

 

Măsura de suspendare a ratelor se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19”. Perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată. În cazul debitorilor pentru care ar fi depășită limita de vârstă, creditorii trebuie să facă restructurare cu încadrare în limita de vârstă. De prevederi beneficiază debitorii care au credite în derulare, nu au restanțe de dinainte de declanșarea stării de urgență și pentru care nu se declanșaseră scadența anticipată înainte de intrarea în vigoare a legii – adică nu se aplică celor aflați în procedurile de executare silită, anunţă profit.ro.

Pentru a beneficia de suspendarea ratelor, debitorii trebuie să trimită o solicitare creditorului, prin poștă, inclusiv e-mail, până la încetarea stării de urgență. Debitorul trebuie să precizeze pentru cât dorește suspendarea ratelor, pe perioade de la 1 la 9 luni. Creditorul analizează apoi cererea și o aprobă după condițiile din normele metodologice ce urmează a fi emise.

Atenție, dobânda corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare! Capitalul astfel majorat se va plăti eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare, cu excepția creditelor ipotecare pentru care se va plăti eșalonat până la maximum 5 ani. În cazul creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice, statul va garanta integral plata dobânzii capitalizate. În acest sens se va încheia o convenție între bănci și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Debitorii vor răspunde în fața Fiscului dacă nu vor acorda ratele pentru care statul a acordat garanții, la fel cum se întâmplă și acum în cazul creditelor Prima Casă. 

Formularea din proiectul de OUG consultat de GMedia.ro:

Art.2. (1) Prin derogare de la OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentand rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni dar nu mai mult de 31.12.2020.
—-
(6) Măsura prevăzută la alin. (1) se acordă doar debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.

Art. 6. Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobânzilor și comisioanelor in conformitate cu prevederile art.2 alin. (1),  IMM-urile trebuie sa indeplineasca cumulativ urmãtoarele condiții:

  • În calitate de angajator, se încadrează în prevederile art. XI alin. (2) din Ordonanța de urgență nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
  • Nu se află în insolvență la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informațiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Național al Registrului Comerțului.