Sute de angajați din Educație protestează în fața Parlamentului. Oamenii cer salarii mai mari: „Colegii noştri de la personalul nedidactic au salarii cuprinse între 1.700 – 2.200 lei. Cu aceşti bani nu mai pot trăi”

Angajații din educație ies în strada si vor salarii mai mari. Acestia cer Guvernului dreptul la o viață decentă, prin aplicarea și respectarea legii.

14 dec. 2022, 14:51
Sute de angajați din Educație protestează în fața Parlamentului. Oamenii cer salarii mai mari: „Colegii noştri de la personalul nedidactic au salarii cuprinse între 1.700 – 2.200 lei. Cu aceşti bani nu mai pot trăi”

Sute de angajaţi din Educaţie – personal nedidactic din unităţile de învăţământ din Bucureşti şi din ţară – protestează miercuri în faţa Parlamentului. Angajaţii din Educaţiei sunt nemulţumiţi de neaplicarea în integralitate a prevederilor Legii salarizării nr.153/2017, în condiţiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariaţi sunt cuprinse între 1.700 – 2.200 lei.

Citeşte şi: Noi reguli de impozitare şi taxare a salariilor românilor de la 1 ianuarie. Ar fi vizaţi cei care câştigă peste 3.000 lei

„Suntem astăzi din nou în stradă pentru a atrage atenţia asupra faptului că nu se mai poate trăi. În special astăzi pentru personalul nedidactic, dar vorbim şi despre personalul auxiliar şi pentru cadrele didactice. Cerem clar majorarea acestor salarii cu legea 153 în integralitate, dar şi o indexare a acestor salarii pentru că nu se mai poate trăi.

Colegii noştri de la personalul nedidactic au salarii cuprinse între 1.700 – 2.200 lei. Cu aceşti bani nu mai pot trăi. E clar că guveranţii trebuie să ia o decizie de majorare a acestor venituri”, a spus la România TV preşedintele FSLI George Purcaru.

 

Angajații din Educație cer salarii mai mari

Principalele nemulţumiri ale personalului nedidactic sunt:

  • neaplicarea în integralitate a prevederilor Legii nr.153/2017, în condiţiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariaţi sunt cuprinse între 1.700 – 2.200 lei;
  • neacordarea sporului pentru condiţii de muncă, spor de care beneficiază salariaţii din alte sectoare bugetare cu funcţii similare;
  • neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru;
  • inexistenţa normativelor de personal;
  • nedecontarea navetei;
  • neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflaţiei, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare şi neacordarea a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educaţia urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educaţiei şi 1,1% prin autorităţile locale şi pentru învăţământul superior.

Citeşte şi: Cum ajung unii bugetari la salarii fabuloase. Cine primeşte spor pentru „degete obosite” pentru că lucrează la calculator

Bugetul Ministerului Educaţiei pentru anul 2023 este de 32.325,452 de milioane de lei, în creştere cu 7,02% faţă de 2022, a scris luni ministrul Educaţiei, Ligia Deca, pe Facebook.

Potrivit ministrului, pentru anul 2023, bugetul Ministerului Educaţiei reprezintă 65,7% din bugetul pentru învăţământ. Cele 6,03 miliarde de lei alocate în plus faţă de execuţia preliminată în 2022 vor conduce la o alocare bugetară de 3,2% din PIB alocaţi educaţiei, a susţinut Deca.