Sute de armeni, la mănăstirea Hagigadar cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la construire VIDEO

Sute de armeni din ţară şi străinătate au participat, duminică, la mănăstirea Hagigadar, la slujba oficiată de Sanctitatea Sa Karekin II, Catolicos şi Patriarh Suprem al tuturor armenilor, la împlinirea a 500 de ani a lăcaşului de cult, în pofida ploii unii pelerini înconjurând biserica în genunchi.
Romania TV
13 aug. 2012, 07:24
Sute de armeni, la mănăstirea Hagigadar cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la construire VIDEO

Sanctitatea Sa Karekin II, Catolicos şi Patriarh Suprem al tuturor armenilor, împreună cu Înaltpreasfinţitul Episcop Datev Hagopian, primat al Diocezei armenilor din România şi cu un sobor de preoţi, a oficiat, duminică, Sfânta. Liturghie, la biserica mănăstirii Hagigadar, din apropierea municipiului Suceava, cu ocazia hramului lăcaşului de cult, care în acest an împlineşte 500 de ani de la construire.

La slujbă au asistat sute de armeni.

În pofida ploii torenţiale, sutele de pelerini au aşteptat finalul slujbei pentru a primi strugurii sfinţiţi, iar unii dintre ei au urcat în genunchi dealul pe care este amplasată Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a acestei mănăstiri, apoi au înconjurat în genunchi biserica cu speranţa îndeplinirii dorinţelor.

Potrivit tradiţiei, credincioşii urcă în genunchi dealul pe care se află biserica mănăstirii Hagigadar, care în traducere înseamnă „biserica dorinţelor”, apoi înconjoară tot în genunchi biserica pentru a li se îndeplini dorinţele.

Totodată, Sanctitatea Sa Karekin II a sfinţit „khacicar-ul” o cruce de amintire ridicată în cinstea donatorilor mănăstirii.

La această slujbă au participat preşedintele Uniunii Armenilor din România, senatorul Varujan Vosganian, deputatul minorităţii armene din România, Varujan Pambuccian, ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, Hamlet Gasparian, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Victor Opaschi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul de Suceava, Florin Sinescu şi primarul Sucevei, Ion Lungu.

Primarul Sucevei a oferit Sanctităţii Sale Karekin al II-lea, diploma de cetăţean de onoare al municipiului Suceava, iar familiei Hagop şi Ica Kouyoumdjian, din Statele Unite, o diplomă de excelenţă pentru contribuţia acestora la finanţarea lucrărilor de restaurare a mănăstirii.

Preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, a declarat că în diaspora armeană comunitatea din România este cea mai veche din Europa, menţionând că armenii au venit aici în a doua jumătate a secolului al X-lea.

El a subliniat că Episcopia Armeană din România este, probabil, una din cele mai vechi din Europa, în afara ţinuturilor istorice armeneşti şi a ţinuturilor sfinte ale Ierusalimului, fiind înfiinţată, la Suceava, în anul 1401, pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun.

„Tot aici se găsesc două mănăstiri, lucru foarte rar în diaspora armeană, amândouă construite în secolul XVI, mănăstirea Hagigadar în 1512, de aceea sărbătorim 500 de ani şi mănăstirea Zamca la sfârşitul aceluiaşi secol. Iată de atunci şi până acum, comunitatea armeană a dăinuit fără încetare”, a spus Vosganian.

El a spus că prestigiul acestei sărbători de împlinire a 500 de ani de la construirea mănăstirii Hagigadar este arătat şi de prezenţa oaspeţilor, la Suceava, aflându-se Karekin al II lea, Patriarhul tuturor armenilor, dar şi şeful comunităţii religioase din Franţa, cel din partea răsăriteană a SUA, arhiepiscopul Moscovei şi şeful comunităţii religioase armene din Bulgaria.

Preşedintele Uniunii Armenilor din România a mai declarat că mai este nevoie de câteva sute de mii de euro pentru refacerea chiliilor mănăstirii care să devină funcţională.

„Am avut promisiuni de la Guvern, sper să fie onorate, ele au fost reluate de primii miniştri succesivi, dar dat fiind că de la promisiune şi până acum am avut trei prim miniştri, şi mai mulţi miniştri ai Culturii, a fost greu de transmis această promisiune de la unul la altul, dar avem nevoie de aceste fonduri suplimentare, de ordinul a câtorva sute de mii de euro ca să terminăm construcţia chiliilor, pentru că vrem să aducem din nou măicuţe ca să fie mănăstirea aşa cum a fost odinioară”, a spus Varujan Vosganian.

Cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la ridicarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii Hagigadar, Muzeul Bucovinei în colaborare cu Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale a fost vernisată, vineri, la Muzeul de Istorie, o expoziţie dedicată istoriei comunităţii armene din Suceava, iar sâmbătă a fost vernisată, la filiala din Suceava a Uniunii Armenilor din România, o altă expoziţie intitulată „Comunitatea armenească din Bucovina în imagini şi documente” şi a fost lansat albumul omagial „Hagigadar-mănăstirea împlinitoare de dorinţe; jumătate de mileniu de la sfinţire”.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gustul pierdut al roșiilor românești. Otrava care le-a furat aroma
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african