Sute de cadre didactice, pregătite după modelul american de intervenţie în cazuri de urgenţă

Peste 500 de medici şi asistenţi au fost pregătiţi după modelul american pentru tratarea unitară a cazurilor de urgenţă, printr-un proiect derulat între Consiliul Federal Elveţian, Fondul tematic de Reformă în Domeniul Sănătăţii şi Guvernul României, a declarat dr Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor.

28 iul. 2016, 14:44
Sute de cadre didactice, pregătite după modelul american de intervenţie în cazuri de urgenţă

Timp de 28 de luni au fost create premisele creşterii calităţii îngrijirilor prespitaliceşti şi din unităţile de primire urgenţe, ca urmare a implementării unui proiect derulat în baza Acordului-cadru între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României, Fondul tematic de Reformă în Domeniul Sănătăţii. Potrivit news.ro, specialiştii serviciilor de urgenţă prespitaliceşti şi spitaliceşti au beneficiat de pregătire iniţială şi continuă cu resurse moderne, de algoritmi şi protocoale care, o dată implementate, asigură creşterea calităţii serviciilor de sănătate acordate populaţiei, a explicat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Cei peste 500 de asistenţi şi medici din 75 de spitale din întreaga ţară au participat la cursuri de triaj, managementul urgenţelor, dezvoltarea cercetării şi publicarea articolelor ştiinţifice, elaborarea de recomandări cu privire la îmbunătăţirea formării în rezidenţiat la nivelul specialităţii de medicină de urgenţă, realizarea de algoritmi, instrucţiuni pentru externare şi revizuirea protocolului de triaj.

„Prin rezultatele sale, proiectul de faţă reflectă eforturile Ministerului Sănătăţii şi ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă de a oferi pacienţilor servicii medicale de urgenţă eficace şi eficiente, centrate pe nevoile pacientului, reducerea variabilităţii practicii medicale între diverse Unităţi de Primire Urgenţe, implementarea managementului de caz prin abordarea multidisciplinară, stabilirea traseului pacientului şi asigurarea continuităţii îngrijirilor medicale. Totodată s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Unităţilor de Primire Urgenţă şi creşterea calităţii formării iniţiale şi continue a profesioniştilor din domeniul serviciilor de urgenţă” a declarat dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit secretarului de stat, proiectul a asigurat dotarea celor 13 centre de formare a paramedicilor cu echipamentele IT necesare desfăşurării activităţii de formare, dezvoltarea curriculumului de formare în triaj şi în managementul departamentului de urgenţă, pregătirea de resurse pentru formarea profesioniştilor la diverse niveluri. Pentru paramedici a fost revizuit Manualul de prim ajutor, pentru asistenţi medicali a fost tradusă ediţia a VII-a a publicaţiei medicale „Sheey’s Manual of Emergency Care”, iar pentru medici a fost tradusă ediţia a VIII a publicaţiei „A comprehensive study guide”.

Proiectul „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor de urgenţă spitaliceşti şi prespitaliceşti prin dezvoltarea şi implementarea unui program de formare” vine în continuarea celor peste 20 de ani de susţinere de către Guvernul elveţian pentru dezvoltarea serviciilor de urgenţă din ţara noastră. Proiectul a avut o finanţare de 862,292 CHF din care 85 % (732,948.20 CHF) este contribuţia elveţiană, iar 15% (129,343.80CHF) este contribuţia Ministerului Sănătăţii. Proiectul s-a derulat în baza Acordului-cadru între Consiliul Federal Elveţian, reprezentat prin Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare şi Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii, fiind implementat de către Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), în calitate de Agenţie executivă.