Sute de italieni protestează din cauza costurilor tot mai mari la facturi: „Nu mai plătim!”

Nemulțumiți de facturile tot mai mari, italienii au ieșit ieri în stradă, la Roma. Aceștia amenință că nu vor mai plăti dacă lucrurile nu revin la normal.

17 oct. 2022, 22:54
Sute de italieni protestează din cauza costurilor tot mai mari la facturi: „Nu mai plătim!”

Roma a fost cuprinsă de sute de italieni care au protestat față de facturile mari, inflația uriașă și posibilitatea tot mai grea de a-și asigura un trai decent. Aceștia au organizat un marș care a avut sloganul „Nu mai plătim!”.

Protestatarii italieni au adus cu ei coșuri de cumpărături goale, pentru că, așa cum spun ei, nu-și mai permit să pună nimic în ele. Cetățenii au cerut creșterea salariilor și a beneficiilor sociale, dar și scăderea prețurilor la energie.

O petiție online a fost creată pentru cererile acestora. Dacă petiția va avea un milion de semnături, iar până la 30 noiembrie Guvernul nu va îndeplini cererile, protestatarii amenință că nu vor mai plăti facturile, conform știridiaspora.ro.

Citește și: Scandal în coaliţia din Italia, încă dinainte de formarea guvernului. Silvio Berlusconi o atacă dur pe Giorgia Meloni: „Arogantă, ofensatoare… Nu te poţi înţelege cu ea”

Coaliția Giorgiei Meloni de extremă dreaptă, care a câștigat alegerile legislative din 25 septembrie, a avut joi un start furtunos în prima sesiune a parlamentului, marcată de tensiuni între aliați.

Partidul post-fascist Fratelli d’Italia a câștigat 26% din voturi, dar pentru a dispune de majoritate ansolută în parlament are nevoie de partenerii de coaliție, partidul anti-imigranți Liga și partidul conservator Forza Italia.

Cele trei partide se află de mai multe zile în negocieri pentru împărțirea portofoliilor ministeriale ale viitorului guvern.

Într-un comunicat dat publicității, Silvio Berlusconi a lăsat să se înțeleagă că membrii coaliției continuă să se certe cu privire la alocarea ministerelor. Acesta și-a exprimat „o nelinişte profundă faţă de vetourile din ultimele zile cu privire la formarea guvernului” și a cerut „o colaborare loială şi eficientă cu celelalte forţe ale majorităţii pentru a oferi rapid ţării un guvern”.

Un alt eveniment simbolic petrecut joi în parlamentul italian a fost învestirea unui deputat de origine ivoriană, Aboubakar Soumahoro, acesta fiind îmbrăcat în costum și încălțat cu cizme de cauciuc pline de noroi, drept omagiu adus muncitorilor agricoli străini exploatați în Italia care au murit pe terenurile agricole din cauza caniculei și a oboselii.

Camera Deputaților trebuie să își aleagă președintele până vineri, după eșecul celor trei scrutinuri de joi.

Matteo Salvini, al cărui partid a câștigat 9% din voturile italienilor, l-a propus pe Lorezo Fontana, catolic tradiționalist, fost ministru ale afacerilor europene.

Citește și: Giorgia Meloni, atac la adresa Ursulei von der Leyen: „Italia nu este tratată ca un egal de Bruxelles!”