Sute de monede de patrimoniu, găsite la muncitorii de la magistrala Uranus

Sute de monede de patrimoniu au fost găsite la mai mulţi muncitori de la magistrala Uranus. Aceştia le-au găsit în timpul lucrărilor şi le-au împărţit, iar cazul a ajuns în atenţia autorităţilor după ce unul dintre ei a încercat să le plaseze la o casă de amanet.

RomaniaTV.net
29 apr. 2013, 12:07
Sute de monede de patrimoniu, găsite la muncitorii de la magistrala Uranus

Poliţiştii au recuperat de la mai multe persoane o brăţară şi peste 800 de monede de diferite dimensiuni, cu o vechime probabilă ce variază din epoca romană până în 1942.

Brăţara şi cele 824 de monede au fost recuperate şi predate, pe 19 aprilie, pentru expertizare, Muzeului Naţional de Istorie a României în urma cercetărilor efectuate de poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Secţiei 3 Poliţie din Bucureşti, cu sprijinul Direcţiei de Investigaţii Criminale – IGPR, informează Agerpres.

Pe 16 aprilie, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale al Secţiei 3 Poliţie din DGPMB au aflat că, în cursul zilei anterioare, în timpul unor lucrări de excavaţie la şantierul viitoarei magistrale Uranus din Bucureşti, a fost găsit un vas de ceramică în care se aflau mai multe monede, pe care cei care le-au descoperit le-au împărţit între ei.

În urma investigaţiilor efectuate au fost identificate şapte persoane care au găsit şi luat monedele respective, şase dintre acestea declarând că au dus monedele acasă. Cea de-a şaptea persoană este suspectată că a depus spre valorificare o parte din monede la o casă de amanet.

De la cele şapte persoane au fost ridicate 608 monede. Pe 17 aprilie, în urma investigaţiilor efectuate de poliţişti a fost identificată o altă persoană de la care au fost recuperate alte 212 monede şi o brăţară, toate din metal alb.

Toate bunurile urmează a fi expertizate pentru a se stabili dacă sunt susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, precum şi pentru a afla vechimea şi valoarea acestora. Bunurile vor intra în proprietatea statului, conform Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

Poliţiştii efectuează cercetări faţă de persoana care a amanetat o parte dintre monede pentru săvârşirea infracţiunii de însuşire a bunului găsit, întrucât acesta a dispus de bunurile găsite ca fiind bunuri proprii.

În conformitate cu prevederile legii referitoare la protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, în contextul în care bunurile au fost predate în termen de 72 de ore de la găsirea lor, faţă de persoanele care le-au predat nu s-a stabilit săvârşirea vreunei infracţiuni.