Sute de ouă fosilizate de dinozaur, descoperite în nord-estul Spaniei

O echipă de paleontologi a anunţat descoperirea în nord-estul Spaniei a mai multor sute de ouă fosilizate de dinozaur, printre care şi patru tipuri de ouă identificate în premieră în această regiune spaniolă.

18 mart. 2013, 10:20
Sute de ouă fosilizate de dinozaur, descoperite în nord-estul Spaniei

Ouă intacte şi coji de ouă, precum şi cuiburi de dinozauri au fost descoperite au fost perfect conservate în straturile stratigrafice ale formaţiunii geologice Tremp, pe situl paleologic de la Coll de Nargó din provincia spaniolă Lleida, într-o zonă mlăştinoasă din perioada Cretacicului Târziu, scrie Agerpres.

Am descoperit coji de ouă, ouă şi cuiburi din abundenţă şi majoritatea sunt de sauropode’, a precizat coordonatorul echipei care a făcut descoperirea, Albert García Sellés de la Institutul Catalan de Paleontologie Miquel Crusafont.

‘Până în prezent un singur de tip de ouă de dinozauri au fost documentate în această regiune, şi anume Megaloolithus siruguei’, a mai adăugat el precizând că de această dată s-au descoperit cel puţin alte patru tipuri de ouă de dinozaur, aparţinând speciilor Cairanoolithus roussetensis, Megaloolithus aureliensis, Megaloolithus siruguei şi Megaloolithus baghensis.

Din punct de vedere paleontologic, zona Coll de Nargó este considerată una dintre cele mai importante regiuni pentru cuibărit ale dinozaurilor din Europa.

Descoperirea este publicată în ultimul număr al revistei Cretaceous Research.